Ciasto rafaello na krakersach z masą kokosową

25 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Rafaello kojarzy nam się z pysznymi kulkami obtoczonymi we wiórkach kokosowych, które kupujemy najczęściej gotowe lub robimy we własnym zakresie. Tym razem pokusiliśmy się o przepis na bazie krakersów, czyli wystarczy zakupić gotowe słone herbatniki i przełożyć je kremem kokosowym, w ten sposób powstanie ciekawa fuzja smaków: słonego ze słodkim.

rafaello krakersy

składniki:

400 gram krakersów

600 ml mleka 3 %

100 gram cukru białego

3 łyżki pszennej mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

50 gram białej czekolady

250 gram masła

150 gram wiórków kokosowych

 

Około 300 ml mleka zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem, masę wlewamy do gotującego się mleka i robimy krem. Po zagotowaniu dodajemy białą czekolad i odstawiamy na 3 minuty  na bok. Potem mieszamy raz jeszcze, aby czekolada dobrze połączyła się z masą budyniową.

Miksujemy chwilkę masło, dodajemy je do masy budyniowej, miksujemy na gładki krem. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm układamy krakersy, na nie wykładamy krem i tak na przemian, całość dekorujemy wiórkami kokosowymi.