Sklep ze zdrową żywnością – bogactwo zamienników słodyczy i nie tylko
Cukier uzależnia, a dodatkowo źle wpływa na nasze zdrowie i przyczynia się do otyłości, cukrzycy oraz wielu innych chorób. Warto zamienić go na zdrowsze odpowiedniki. Dotyczy to również innych produktów spożywczych. Jakich? Wszystko zawarliśmy w poniższym artykule!
Zdrowa żywność – co to właściwie oznacza?
Wielokrotnie spotykamy się ze sformułowaniem zdrowa żywność, żywność ekologiczna, naturalna itp. Problemem może być jednak doprecyzowanie, co dokładnie kryje się pod tymi pojęciami. Przede wszystkim zdrowe produkty spożywcze to takie, które mają wartościowy i dobry dla naszego organizmu skład. Umożliwiają one tworzenie posiłków zbilansowanych i dostosowanych do trybu życia oraz aktualnych potrzeb, a to z kolei pozytywnie wpływa na układ trawienny, immunologiczny, skórę, włosy i paznokcie. Jeśli dobrze się odżywiamy, to mamy nie tylko więcej energii, ale też lepszą formę i samopoczucie.
Zdrowa żywność powinna być podstawą naszego jadłospisu i warto sięgać po nią jak najczęściej. Asortyment sklepów stacjonarnych nie zawsze jest jednak w stanie spełnić nasze oczekiwania. Zdecydowanie więcej oferuje sklep internetowy ze zdrową żywnością. Wirtualne półki uginają się tam od najróżniejszych smakołyków wysokiej jakości. Sprawdziliśmy zatem, jakie mamy do wyboru zdrowsze zamienniki niekoniecznie zdrowych produktów. Oto one!
Czym zastąpić cukier?
Węglowodany są paliwem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i dostarczają niezbędną do działania energię. Należy jednak unikać cukrów prostych, a dokładniej popularnego cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego oraz cukru trzcinowego, brązowego i wysokokalorycznego syropu z agawy. W żadnym razie nie sprzyjają one ani utrzymaniu dotychczasowej wagi, ani tym bardziej odchudzaniu.
Najlepszym zamiennikiem jest zaś erytrytol, który nie podnosi poziomu glukozy, jest idealny dla diabetyków, a przy tym ma znikomą liczbę kalorii. Równie dobrze sprawdzą się także ksylitol, stewia, syrop klonowy czy melasa, których szeroki wybór znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością.
A zamiast słodyczy jedzmy…
Dieta powinna być zbilansowana, ale nie musimy obawiać się słodkich produktów, o ile jemy je w rozsądnych ilościach i wybieramy te zdrowsze odpowiedniki – bez tony cukru i oleju palmowego w składzie. Sklepy ekologiczne proponują między innymi szeroki wybór suszonych owoców i orzechów bez dodatku soli, gorzkiej czekolady oraz różnego typu past i kremów przypominających kultową nutellę. Możemy sięgnąć jeszcze po masło orzechowe i warzywne chipsy, które również zaliczamy do zdrowej żywności.
Napoje roślinne zamiast mleka krowiego
Mleko krowie może powodować dyskomfort trawienny i bóle brzucha, jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ich organizm go nie toleruje. Rozwiązaniem tego problemu są między innymi napoje roślinne – sojowe, ryżowe, migdałowe, jaglane, kokosowe, orkiszowe czy owsiane – które znajdziemy na półkach w ekologicznych sklepach. Są one niskotłuszczowe i zdecydowanie łatwiejsze do strawienia. Bez problemu użyjemy ich jako dodatek do kawy, płatków śniadaniowych i owsianek oraz bazę do stworzenia naleśników, placków, deserów i innych wypieków.
Bezglutenowa żywność z dobrym składem
Ze swojej diety warto wykluczyć nie tylko krowi nabiał, ale również gluten, przy czym dotyczy to nie tylko osób chorych na celiakię. Nie trzeba jednak obawiać się o brak zamienników mąki, kaszy czy makaronu, bo w sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy mnóstwo propozycji. Do wyboru są między innymi produkty kukurydziane, gryczane, ryżowe, jaglane, owsiane, a w przypadku makaronu także warzywne, na przykład z zielonego groszku albo czerwonej soczewicy.
Zdrowe smarowidła na kanapkę
Kanapki jemy często na śniadanie, przekąskę lub kolację i wielu z nas nie wyobraża sobie nie posmarować czymś chleba bądź bułki. Najczęściej ląduje więc masło lub margaryna, które warto zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. Czym? Pastami warzywnymi albo hummusem. Lepiej wpływają one na nasz organizm oraz zapewniają dodatkowe walory smakowe. W sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy przykładowo pasty na bazie pomidorów, papryki, cieciorki, soczewicy, szpinaku czy buraków.
Nie ma wątpliwości, że szeroko rozumiana zdrowa żywność powinna być w jak największym stopniu wykorzystywana w codziennych posiłkach. Nie musimy jednak ograniczać się do produktów dostępnych w lokalnym punkcie. Dobrze jest zrobić zakupy w sklepie internetowym ze zdrową żywnością, gdyż oferowany asortyment jest bardzo szeroki i zróżnicowany. Są tam też produkty firm, których nie znajdziemy nigdzie stacjonarnie.