Olej lniany tłoczony na zimno – moc natury w Twojej kuchni

31 sierpnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Naturalne produkty powoli wypierają z rynku chemiczne zamienniki. Dzieje się tak, ponieważ coraz więcej osób postanawia zatroszczyć się o swoje zdrowie i zmienić tryb życia. Z tego względu zamiast , wybierają naturalne oleje zimnotłoczone. Jednym z najchętniej kupowanych olejów jest olej lniany. Co warto o nim wiedzieć?

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany od producenta – naturalne wsparcie dla organizmu

Właściwości oleju lnianego znane są ludzkości od wieków. To produkt działający na wielu płaszczyznach. Wspiera organizm, łagodzi reakcje zapalne oraz wykazuje doskonały wspływ na skórę. Można więc stosować go prewencyjnie, ale także w przypadku wystąpienia problemów ze zdrowiem. Olej lniany tłoczony na zimno jest bowiem pomocny przy leczeniu depresji, schizofrenii i stanów lękowych. Ponadto działa uspokajająco na hiperaktywne dzieci, jak również zmniejsza poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i poziom glukozy. Jest pomocny przy dolegliwościach związanych z menopauzą czy miesiączką. Działa nawilżająco na skórę oraz łagodzi alergię i wypryski spowodowane trądzikiem Zapobiega zwapnieniu arterii, wystąpieniu zawału lub udaru, a nawet zmniejsza ryzyko raka piersi, prostaty i jelita. To wszystko zawdzięcza swoim naturalnym właściwościom – między innymi kwasom omega-3, omega-6 i omega-9, przeciwutleniaczom i sterolom.

​Jaki olej lniany wybrać, by w pełni czerpać z właściwości lnu?

Chociaż len posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych, proces jego obróbki może skutecznie go ich pozbawić. Przez to stosowanie produktów zawierających len w żaden sposób nie wpłynie na organizm. Z tego względu warto wybierać olej lniany od producentów rolnych, takich jak https://sklep.olejewielkierychnowo.pl/produkt/olej-lniany-tloczony-na-zimno/. Doglądają oni procesu produkcji już od momentu zasiewu. Dbają o to, by w ich olejach nie znalazły się żadne konserwanty. Tłoczą olej lniany wyłącznie w niskich temperaturach, aby nie stracił swoich właściwości. Dzięki temu produkt zachowuje nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również delikatny smak, bez gorzkiego posmaku.