Bezglutenowe ciastka owsiane – Czym się różnią od normalnych ciastek?

31 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową. Choć spora część z nich cierpi na nietolerancję glutenu i nie może spożywać produktów, które go zawierają – niektórzy z nich rezygnują z innych względów zdrowotnych.

Producenci produktów pozbawionych glutenu wymyślają coraz to ciekawsze warianty pieczywa bezglutenowego, ale także wypieków takich jak ciasteczka owsiane, chrupiące babeczki o przeróżnych smakach, czy wszelkiej maści słodkich przekąsek, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej kawy. Czym różnią się bezglutenowe ciastka owsiane od tych zwykłych?

Ciasteczka owsiane bez glutenu – jak smakują?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać – wśród szerokiego asortymentu produktów bezglutenowych można znaleźć produkty, które smakiem zupełnie nie odbiegają od tych klasycznych. Gluten zazwyczaj odpowiada za odpowiednią kruchość i lepkość produktów piekarniczych – z powodzeniem jednak można go zastąpić innymi składnikami, które u osób cierpiących na nietolerancję glukozy, nie wywołują przykrych dolegliwości żołądkowych – a są równie smaczne… i zdrowsze. Najczęściej produkty bezglutenowe są wypiekane z najzdrowszych rodzajów mąk a do tego zawierają korzystne smakowo dodatki, które wpływają pozytywnie na organizm. Większość z nich jest bogata w ziarna oraz witaminy – stąd właśnie duża popularność diet bezglutenowych.

Ciasteczka bezglutenowe owsiane – przepis

Aby wykonać bezglutenowe ciasteczka owsiane, będziesz potrzebować:
  • 100 g suszonych daktyli, śliwek lub innych owoców,
  • 400 ml zagotowanego mleka roślinnego,
  • 2 łyżek masła roślinnego,
  • szczypty soli,
  • łyżki sezamu,
  • szczypty zmielonych goździków,
  • łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżek siemienia lnianego,
  • 300 g płatków owsianych,
  • 4 łyżek mąki owsianej
Sposób wykonania ciasteczek bezglutenowych:
  1. Wsyp płatki owsiane do miski i zmiel je blenderem, aby je rozdrobnić. Dodaj sól, goździki, mąkę oraz cynamon.
  2. Zmiel siemię w młynku kawowym.
  3. Podgrzej mleko w garnku aż się zagotuje. Następnie wlej je do blendera i dodaj do niego masło orzechowe, daktyle oraz siemię. Zmiksuj blenderem do powstania jednolitej masy.
  4. Połącz ze sobą składniki. Zamieszaj ciasto i włóż je do lodówki na 20 minut.
  5. Wyłóż ciasto na stół posypany mąką i rozwałkuj je na cienki placek.
  6. Wytnij z ciasta kółka a następnie umieść je na blacie wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je lekko zwilżyć a następnie posypać sezamem.
  7. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....