Roladki z cukinii z kuskusem

28 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepis zaczerpnięty z  magazynu Sens

składniki:

– 4 cukinie o długości 25 cm (w sumie około 600 gram)

– torebka kuskusu – 100 gram

– czubata łyżka rodzynek

– 50 gram śliwek kalifornijskich

– opakowanie fety light 270 gram

– 50 gram pistacji

– cebula

– 3 łyżki oliwy z oliwek

Kuskus zalać wywarem rosołowym (może być z kostki), przykryć i odstawić. Cukinię pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Za pomocą pędzla posmarować plastry oliwą z oliwek i upiec na grillu elektrycznym bądź na teflonowej patelni. Cebulę pokorić w drobną kostkę i krótko sparzyć wrzątkiem, dodać ją do kuskusu, podobnie jak rodzynki, śliwki, pistacje i rozdrobnioną fetę. Można dodać szczyptę cynamonu, pieprzu i kawałek mięty. Na plastrze upieczonej cukinii układamy łyżkę farszu i zwijamy w roladę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy pokruszoną fetą i pistacjami, zapiekamy około 30 minut w piekarniku w temp. 180 stopni C.

Całość ma 2198 kcal i 9,25 WW,  w przepisise podano składniki na 8 porcji,1 porcja to 274 kcal i 1,15 WW