Sos tatarski przepis tradycyjny

14 czerwca 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Zapraszam do zrobienia i spróbowania pysznego sosu tatarskiego. Sos tatarski ma z pewnością wielu zwolenników, ale też wiele jest jego rodzajów, można go przygotować nie tylko na bazie jogurtu, śmietany z dodatkiem ogórków kiszonych czy konserwowych, ale też świeżych ogórków, koperku, czosnku itp. To doskonały dip do wszelkiego rodzaju dań z grilla, mięsnych pieczeni czy warzywnych specjałów na ciepło. Najczęściej jest jednak serwowany w towarzystwie klopsa, czyli pieczonego mielonego mięsa z różnymi dodatkami.

Tradycyjny sos tatarski

Co kupić?

  • majonez – 3 łyżki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • ogórki konserwowe – 2 sztuki
  • grzybki marynowane – 2 – 3 sztuki
  • szczypiorek – 1/4  pęczku
  • pietruszka – 1/4 pęczku
  • cebulka – 1 mała
  • chrzan – 3 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Grzybki, cebulę oraz ogórki pokrójcie w drobną kostkę. Następnie dodajcie pokrojony szczypiorek oraz pietruszkę. Całość wymieszajcie z majonezem, chrzanem, jogurtem oraz przyprawami. Sos przechowujcie w lodówce.

sos tatarski tradycyjny

Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

Co kupić?:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • Sos tatarski
  • szczypior
  • pieprz

Przygotowanie:

Zacznijcie od umycia ziemniaków oraz przekrojenia ich na pół i wydrążenia środka. Boczek wraz z cebulą pokrójcie w małą kosteczkę i podsmażcie na patelni. Pod koniec dodajcie pieprz oraz majeranek. Następnie dodajcie przeciśnięty czosnek i całość dokładnie wymieszajcie. Nadzienie włóżcie do ziemniaków i zawińcie je w folię aluminiową. Pieczcie je ok 50 minut i podawajcie ze szczypiorkiem.

sos tatrski z majonezem

 Surówka z kapusty pekińskiej w sosie tatarskim

Co kupić?

 

  • Pół główki kapusty pekińskiej lub bialej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • jajko ugotowane na twardo
  • jabłko
  • 1/2 szklanki sosu tatarskiego ( możecie wykonać samodzielnie na podstawie pierwszego przepisu )
  • 3 grzybki marynowane
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Liście kapusty poodrywajcie je oraz umyjcie i odsączcie. Grzybki drobno posiekajcie, a jabłko zetrzyjcie na tarce. Całość wymieszajcie  z sosem tatarskim. Liście kapusty pokrójcie w drobny makaronik i wymieszajcie ze wszystkimi składnikami. Sałatkę przyprawcie do smaku.

kapusta z sosem tatarskim

zobacz również:

Sosy do kotletów – różne przepisy

Kapary – przepisy na dania i sosy

Sosy do nachosów, przekąsek i przystawek – super przepisy!

Sosy do dań z grilla – 5 przepisów