Suchy lód jest substancją o ogromnej ilości zastosowań. Spośród nich najbardziej przydatny okaże się jednak w gastronomii. Wsparcie przy transporcie jedzenia, możliwość natychmiastowego schłodzenia napojów czy efektownego zaserwowania potraw to tylko kilka z możliwych zastosowań zestalonego dwutlenku węgla. W jaki sposób skorzystasz, wykorzystując suchy lód w gastronomii?
Suchy lód – co to takiego?
Początkowo suchy lód był stosowany w laboratoriach jako kluczowy składnik mieszanek oziębiających. Z czasem, kiedy coraz szerzej poznawano jego unikalne właściwości, substancja zyskiwała coraz większą popularność. Transport produktów żywnościowych to kolejna działalność, w której suchy lód doskonale odnalazł swoje zastosowanie, znacznie ograniczając koszt energii elektrycznej potrzebnej do transportu jedzenia na długie dystanse. Wykorzystując zestalony dwutlenek węgla (bo tak właśnie brzmi chemiczna nazwa suchego lodu) jesteś w stanie relatywnie niskim kosztem zapewnić sobie doskonałe warunki chłodnicze. W przeciwieństwie do lodu, który znamy z naszego codziennego życia – suchy lód traci na przestrzeni jednej doby jedynie około 4% swojej objętości. Dzięki temu może być stosowany przez długi czas do najróżniejszych zadań.
Zastosowanie suchego lodu w gastronomii
Transport żywności to jednak dopiero początek naszej listy. Suchy lód z powodzeniem zastąpi także zwykłe kostki lodu, błyskawicznie schładzając drinki lub inne napoje oraz tworząc przy tym niezwykły efekt wizualny. Właściwości fizyczne suchego lodu powodują, że wokół substancji rozprzestrzenia się obfita mgiełka. Napoje zaserwowane przy jego użyciu nabiorą całkowicie nowego charakteru, zaskakując wszystkich gości swoją innowacyjnością.
Wspomniany efekt możemy także wykorzystać w trakcie sesji fotograficznych naszego lokalu oraz wykonywania zdjęć poszczególnych dań z naszego menu. Suchy lód będzie doskonałą dekoracją na wszelkiego rodzaju imprezy tematyczne oraz inne okazje, wymagające szczególnej kreatywności. Pozwoli Ci on w prosty sposób zrobić wrażenie na każdym z gości Twojego lokalu, oferując przy tym ogromną wartość użytkową.
O czym warto pamiętać, kupując suchy lód?
Kupując wysokiej jakości suchy lód gwarantujesz sobie jego trwałość oraz niezawodność. Ma to szczególnie istotne znaczenie, jeżeli masz zamiar wykorzystać zestalony dwutlenek węgla do celów spożywczych. Choć substancja sama w sobie jest w pełni bezpieczna dla ludzi i zwierząt, w przypadku bezpośredniego kontaktu z żywnością koniecznie należy zadbać o zapewnienie sobie jak najwyższej jakości surowca. W ten sposób zyskasz pewność, że Twój suchy lód będzie charakteryzował się wysoką wytrzymałością oraz składem neutralnym dla zdrowia gości Twojego lokalu.
Pamiętaj jednak, że suchy lód ze względu na swoje właściwości chemiczne nie powinien być bezpośrednio spożywany. Stosując się do tych zasad bezpieczeństwa w prosty, niedrogi i szybki sposób urozmaicisz każde wydarzenie w Twoim lokalu o efektowny i bardzo praktyczny dodatek, którego Twoi goście długo nie zapomną. Suchy lód może być doskonałą wizytówką Twojego lokalu, przyciągając do niego kolejne rzesze ciekawskich klientów.