Kreplachy – tradycyjny przysmak we współczesnej odsłonie!

5 maja 2022, dodał: Ewelina Szadkowska
Artykuł zewnętrzny

Ten świąteczny żydowski przysmak, zapożyczony niegdyś z kuchni polskiej oraz wschodniej, coraz chętniej jest przyrządzany w naszych domach. Trójkątny kształt pierożków, uzyskiwany poprzez wycinanie kwadratów z ciasta i składanie ich po przekątnej na pół, finezyjnie prezentuje się na talerzu. Warto przy najbliższej okazji zaserwować rodzinie takie pierożki w niebanalnej wersji!

   

Kreplachy można przyrządzać na wiele sposobów – wybór farszu zależy od naszych upodobań. Można je gotować w osolonej wodzie tak jak zwykłe pierogi, lub smażyć w głębokim tłuszczu. W tradycji żydowskiej farsz składał się z sera lub koszernego mięsa, zależnie od święta podczas którego potrawa była spożywana. Obecnie kreplachy są w ofercie wielu barów i restauracji czerpiących z tradycyjnej kuchni i cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów.

Oto prosty przepis na ten przysmak z drobiem w roli głównej, który każda pani domu może wypróbować w domowych warunkach:
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka soli
20 ml wody
Składniki na farsz:
250 g ugotowanego kurczaka, indyka lub kaczki
mały ząbek czosnku
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki przypraw dobranych wg upodobań – może być to np. pieprz, kminek, kolendra, papryka czerwona, chili lub gotowa mieszanka do przyprawiania drobiu.
Przygotowanie: 
Zagnieść ciasto z ubitego jajka, mąki i wody. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na smalcu, a mięso zmielić w maszynce i dodać na patelnię na 2-3 minuty pod koniec smażenia, mieszając je z cebulą. Posiekać drobno czosnek. Przełożyć do miski, dodać sól, czosnek i przyprawy i dokładnie wymieszać farsz. Ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego kwadraty nie większe niż ok. 8×8 cm. Na każdym pośrodku ułożyć odpowiednią ilość farszu, a następnie złożyć tak, by powstały trójkąty i lepić ich boki np. przyciskając je widelcem lub używając foremki do pierogów. Zagotować wodę z solą i wrzucać pierożki do garnka po kilka sztuk w jednej serii. Wyjmować dopiero gdy wypłyną na powierzchnię wody (tj. po ok. 3 minutach).
Opcja dla osób, które nie muszą dbać o linię – można też smażyć pierożki w głębokim oleju, tak jak frytki. Po usmażeniu można je posypać dla dekoracji np. posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Do mięsnego farszu można wykorzystać także wołowinę lub wieprzowinę (która w żydowskiej kuchni jest niekoszerna, więc nie mogła się znaleźć także w tym daniu).
Dla miłośników słodkości polecamy pyszne kreplachy z serem, wzbogaconym dodatkami w postaci bakalii, np. suszonych śliwek, daktyli, miodu, cynamonu. itp.
Zachęcamy do eksperymentowania i podzielenia się Waszymi przepisami w komentarzach!
Smacznego!
zdjęcia:  dzięki uprzejmości  Stara Łaźnia Kuchnia Regionalna