Czosnek – naturalny antybiotyk na przeziębienie i poprawę odporności

24 grudnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czosnek jest doceniany nie tylko w kuchni, ale też wszędzie tam, gdzie przydają się jego wyjątkowe właściwości lecznicze. Aromatyczne warzywo wykorzystuje się zarówno w tradycyjnych metodach leczenia chorób, jak i w nowoczesnych preparatach sprzedawanych w aptekach. Dlaczego czosnek nazywa się „naturalnym antybiotykiem”? Jak wykorzystać jego działanie do walki z wirusami? Dlaczego warto zastosować czosnek na odporność?

CZOSNEK

Jakie substancje zawiera czosnek?

Dobroczynne właściwości czosnku są zasługą witamin A, C, PP, B1, B2, selenu, potasu, magnezu, flawonoidów, aminokwasów, polisacharydów, saponin i organicznych związków siarki. Substancja należąca do ostatniej grupy, allina, po zmiażdżeniu lub rozdrobnieniu czosnku, przekształca się w swoją aktywną formę – allicynę. Oprócz charakterystycznego zapachu ma ona antybakteryjne właściwości. To właśnie dzięki nim czosnek stał się znany jako naturalny antybiotyk.

Czosnek na odporność

Obecność organicznych związków siarki w czosnku nadaje mu silne działanie bakteriobójcze wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Warzywo od lat stosowane jest więc w medycynie ludowej jako antybiotyk albo środek wzmacniający odporność, np. w formie syropów, rozgrzewających mieszanek z mlekiem albo spożywany bezpośrednio. Czosnek znakomicie sprawdza się w łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Może być też aplikowany zewnętrznie jako środek odkażający rany.

Warto wiedzieć, że warzywo po obróbce cieplnej traci część leczniczych właściwości. Najlepiej spożywać więc świeży i rozdrobniony czosnek. Nie każdemu może jednak odpowiadać jego specyficzny, długo utrzymujący się zapach i dość ostry smak. Rozwiązaniem w takiej sytuacji są gotowe preparaty, na przykład czosnek w tabletkach albo tran wzbogacony czosnkiem.

Pachnące warzywo może wzmacniać odporność w jeszcze jeden ważny sposób. Czosnek stanowi bowiem źródło prebiotycznych wielocukrów. Są one znakomitą pożywką dla dobroczynnych bakterii kolonizujących jelita. Od stanu mikroflory jelitowej w dużej mierze zależy odporność organizmu na infekcje, dlatego warto zapewnić pożytecznym mikroorganizmom pokarm, regularnie spożywając czosnek.

Wykorzystaj czosnek w leczeniu przeziębienia

Czosnek pomaga zwalczyć paciorkowce wywołujące zapalenia górnych dróg oddechowych. Dzięki lotnym związkom siarki świetnie radzi sobie również z wirusami. Allicyna i tiosulfinat osłabiają rinowirusy odpowiadające za większość przeziębień, koronawirusy oraz wirusy grypy. Co więcej, podczas zgniatania czosnku uwalnia się ajoen, czyli substancja wspierająca limfocyty w walce z bakteriami i wirusami wywołującymi infekcje.

Lecząc przeziębienie, warto zjadać 2-3 ząbki surowego czosnku dziennie. Można spożyć je bezpośrednio albo przyrządzić z nich syrop. W drugim przypadku oprócz jednej główki warzywa potrzebny będzie jeszcze sok z całej cytryny i dwie łyżki miodu. Wszystkie składniki trzeba umieścić w słoiku i zalać je połową szklanki letniej wody. Zakręcone naczynie należy odstawić na dwa dni w ciemne i chłodne miejsce. Syrop spożywa się kilka razy dziennie. Żeby bardziej smakował dzieciom, warto dodać do niego więcej miodu.

Czosnek wspiera odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, a także wspomaga zdrową mikroflorę jelitową. Zalecana dawka profilaktyczna to jeden ząbek dziennie. W przypadku przeziębienia warto ją zwiększyć, na przykład przygotowując syrop na bazie czosnku i miodu, i przyjmując go kilka razy na dobę. Warzywo spożywane na świeżo albo wzbogacające skład suplementów na odporność pomoże uporać się z infekcjami i sprawi, że zachowa się dobre zdrowie przez dłuższy czas. Jesienią i zimą, czyli w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia, czosnek powinien być stałym elementem diety, skutecznie wspierając organizm w walce z czynnikami wywołującymi choroby.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...