Jakie nasiona dostarczają najwięcej składników odżywczych?

12 listopada 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Doskonale sprawdzają się jako zdrowa przekąska. Nasiona są cenne w składniki odżywcze, które dostarczają do naszego organizmu wszystkiego, co najlepsze. Zawierają składniki mineralne, kwasy tłuszczowe i witaminy. Poznaj pestki i nasiona, które zawierają najwięcej witamin i minerałów.

nasiona

Nasiona chia

Nasiona chia czasami można spotkać także jako szałwię hiszpańską lub szałwię argentyńską. Szczególnie chętnie są wykorzystywane przez osoby będące na diecie, ponieważ pozwalają poprawić trawienie i wspomagają prawidłową perystaltykę jelit oraz dodają energii.  Warto podkreślić, że nie zawierają one glutenu, dlatego mogą po nie sięgnąć nawet chorujący na celiakię. Są polecane jako naturalna ochrona organizmu przed chorobami serca i cukrzycą typu B. Zawierają duże ilości białka, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz minerały (m.in. pokaźną dawkę magnezu, wapnia, żelaza). Słyną również z witaminy C (w nasionach chia znajduje się jej aż 7 razy więcej niż w pomarańczach), która stanowi naturalny środek wzmacniający układ odpornościowy. Możesz je jeść namoczone w wodzie, soku lub mleku. Pamiętaj jednak, aby nie przekraczać dawki 3 łyżek dziennie.

Nasiona konopi

Nasiona konopi siewnych (sativa) są bardzo bogate w aminokwasy egzogenne, a stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 wynosi w nich 3:1. Takie proporcje kwasu linolowego do linolenowego doskonale wpływają na pracę układu krążenia oraz układu odpornościowego. Są bogatym roślinnym źródłem białka.Ich atutem jest lekko orzechowy posmak. Możesz je jeść z płatkami owsianymi, sałatką, koktajlem czy jogurtem. Pamiętaj, że konopie siewne nie stanowią odmiany marihuany, która powstaje z konopi indyjskich.

 

przyprawy

Siemię lniane

Siemię lniane jest znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu, w prawidłowej pracy układu odpornościowego oraz ochronie przed miażdżycą. Dodatkowo osłania śluzówkę przewodu pokarmowego i doskonale wspomaga odchudzanie. Siemię lniane jest bogate w witaminę E, kwasy omega 3, błonnik, lecytynę, cynk oraz flawonoidy.

Pestki dyni

Pestki dyni zawierają witaminę E, C, A, D oraz B1 i B2. W ich składzie znalazły się również liczne minerały – cynk, magnez, fosfor, żelazo, mangan oraz miedź. Duża zawartość cynku sprawia, że doskonale wspomagają leczenie trądziku, opryszczki i innych chorób skóry. Pestki granatuW Polsce są nieco mniej popularne od pestek z dyni, ale bogactwo składników odżywczych sprawia, że naprawdę warto je włączyć do swojej diety. Dostarczają do organizmu witaminy C, A, B i E, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, jodu i krzemu. Zawierają również kwas foliowy i błonnik, który wspomaga prawidłową przemianę materii. Dobrze sprawdzają się dla osób, które chcą schudnąć. Zawartość magnezu i potasu sprawia, że wspomagają również walkę z niekorzystnym wpływem stresu na organizm.Pestki granatu doskonale smakują jako dodatek do koktajli lub sałatek.

dynia

Sezam

Sezam dostarcza witaminy A, B i E oraz składników mineralnych (magnez, mangan, wapń, żelazo, cynk). Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Może stanowić roślinny zamiennik białka. Sezam wzmacnia kości i zęby, wspomaga prawidłową pracę mózgu i obniża poziom cholesterolu we krwi.