Witaminy do grilla

20 lipca 2010, dodał: PaniMISIOWA
Artykuł zewnętrzny

Dla ułatwienia można użyć również gotowej mieszanki sosu do sałatek np. Winiary.

składniki:

sałata 1 średnia główka

ogórek 1 sztuka średnia

papryka czerwona 1 mała sztuka

kiełki fasoli mung 1 puszka mała

olej sezamowy 2 łyżki stołowe płaskie

olej słonecznikowy 1 łyżka stołowa płaska

ocet balsamiczny biały 2 łyżki stołowe płaskie

cukier 1 łyżeczka płaska

ulubione przyprawy 1 szczypta w/g uznania

Liście sałaty rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ogórek pokrojony w ćwiartki, a następnie plasterki oraz 1/3 puszki kiełków fasoli mung (z powodzeniem możemy w zamian dodać świeżych kiełków np. rzodkiewki).

Sos: w kubeczku mieszamy olej słonecznikowy i sezamowy (może być tylko słonecznikowy), ocet, przyprawy (bazylię…) i cukier, aż się rozpuści.

Jeśli wysuszyliśmy sałatę to do sosu dodajemy 2 łyżki wody.

Można użyć też gotowej mieszanki przypraw do sałatek wg przepisu na opakowaniu.

Sos dokładnie mieszamy z warzywami. Odczekujemy 5 minut przed podaniem.