Sos chutney – różne przepisy: z jabłek, mango, cebuli
Słyszeliście kiedyś o chutney? Jest to gęsty sos, który przyrządza się z warzyw oraz owoców a także przypraw. Stosuje się go głównie jako dodatek do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Konsystencją może Wam przypominać konfiturę. Zobaczcie najważniejsze informacje o chutney oraz najciekawsze przepisy.
Co nieco o chutney
Chutney pochodzi z Indii, gdzie robi się go ze świeżych owoców oraz warzyw i zazwyczaj podaje do potraw z curry. W wolnym tłumaczeniu chutney to ” mocno przyprawiony „, mimo iż może być podawany zarówno na ostro jak i słodko. W przypadku tej drugiej wersji najlepiej smakuje do krakersów. Z dodatków do chutney możecie spotkać się z rodzynkami, cebulą, limonką, czosnkiem, octem czy musztardą. W Polsce przyjęła się nazwa ” gąszcze „. Ten pyszny, gęsty sos pasuje idealnie do dań mięsnych a w szczególności grillowanych a także wegetariańskich. Możecie go spotkać jako gotowy produkt sprzedawany w słoiczkach. Śmiało stosujcie go nawet do kanapek, ryb, ryżu czy warzyw. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.
Chutney z czerwonej cebuli
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- mała papryczka chili
- liść laurowy
- 100 g cukru
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 20 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Obierz cebulę i pokrój w piórka, następnie zeszklij na maśle lub oleju z dodatkiem pokrojonej papryczki i liścia laurowego. Podsmaż przez kilkanaście minut na małym ogniu i pod przykryciem. Następnie dodaj wino, cukier, ocet oraz pozostałe przyprawy. Kiedy cebula zmięknie a wino odparuje przełóż chutney do wyparzonych słoiczków, zakręć, postaw do góry nogami i zostaw do wystudzenia.
Chutney z gruszek
Składniki:
- 2 gruszki
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1 mała garść suszonych moreli
- 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Gruszki obierz a następnie pokrój w kostkę. Morele oraz cebulę posiekaj na drobno a imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć na patelnię cebulę z imbirem oraz przyprawami. Następnie dodaj suszone owoce oraz gruszki i duś przez kilka minut. Po tym czasie przełóż do słoików i pasteryzuj.
Chutney z jabłek i czerwonego pieprzu
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1 mała garść suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki curry
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. Z kolei cebulę oraz żurawinę drobno posiekaj a imbir zetrzyj na tarce. Podsmaż wszystko i duś pod przykryciem. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj.
Chutney z marchewką
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 mała cebulka
- kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, czarny pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Obierz marchewki i pokrój je w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Podsmaż cebulę z imbirem oraz przyprawami. Dodaj suszone owoce oraz marchewki i duś pod przykryciem. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj.
Chutney z cukinią
składniki:
- spora cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
- 5 dorodnych pomidorów
- 1/2 papryczki chilli wypestkowanej i drobno posiekanej
- pół szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 150 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka goździków
- łyżka gorczycy
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwona cebulę i lekko przysmaż, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i smaż dalej często mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną.
Chutney z mango i rodzynek
składniki:
- 1 (lub dwa) dorodne owoce mango
- 3 łyżki rodzynek
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu winnego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 cm obranego, posiekanego kłącza imbiru
- 5 goździków
- po pół łyżeczki chili, gorczycy, soli, pieprz
Przygotowanie:
W garnku wymieszać ocet winny z cukrem i połową szklanki wody, gotować około 10 minut. Włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu, aż zostanie 3/4 szklanki syropu. Przelać syrop przez sitko, dodać imbir, czosnek, rodzynki i pokrojone w kostkę owoce mango, smażyć na średnim ogniu aż się zeszklą i wystudzić.
Grillowany łosoś z indyjskim chutney z gruszek
Składniki:
- 0,5 kg filetu łososia ze skórą (może być również pstrąg)
- 4 twarde gruszki
- łyżeczka nasion kolendry
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół świeżej papryczki chilli
- łyżka octu winnego
Przygotowanie:
W rondelku zagotować pół szklanki wody z octem, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotować bez przykrycia, aby gruszki zmiękły, ale pozostały jędrne. Czosnek i papryczkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do gruszek. Dodać przyprawy, chwilę poddusić razem.
Rybę umyć, podzielić na 4 równe porcje, stronę bez skóry posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Ułożyć na grillu skórą do dołu, grillować 8 minut, następnie obrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z rusztu, ułożyć na talerzach i na każdej porcji ryby położyć jeszcze ciepły sos. Podawać ze świeżą bagietką.
Szaszłyki z kurczaka z chutneyem rabarbarowym
Składniki:
- filet z piersi kurczaka (około pół kg)
- duży jogurt naturalny
- 5 łyżek ketchupu łagodnego Pudliszki
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- chutney rabarbarowy:
- 2 gałązki rabarbaru
- 3 cebule
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki wody
- płaska łyżeczka imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na długie paseczki – można filety delikatnie rozbić.Przygotować marynatę mieszając jogurt z ketchupem Pudliszki, słodką papryką, solą i pieprzem.Do marynaty wrzucić mięso i zostawić na min. godzinę.Przygotować chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.Rabarbar razem z cukrem, pokrojoną w kostkę cebulką, octem balsamicznym i wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.Gdy zawsze dodać przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut – co jakiś czas mieszać.Przełożyć do słoiczka.
Na namoczonej wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać mięso formując fale.Układać na grillu (z braku pogody użyłam elektryczny) i grillować po kilka minut z każdej strony.Podawać z chutneyem rabarbarowym.
chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.
Makrela z chutney z jabłek, imbiru
Składniki:
- Filtety z makreli 4 szt.,
- oliwa z oliwek 0,5 l,
- siekany czosnek 4 szt.,
- rozmaryn 1 łodyga,
- śmietana 100 ml,
- wódka do smaku
Chutney:
- Jabłko 1 kg,
- miód 2 łyżki,
- cebula 50 g,
- imbir, 30 g
- 4 liście białej kapusty
Przygotowanie:
Oczyszczone filety z makreli układamy na blaszce ,zalewamy oliwą z oliwek, posypujemy siekanym czosnkiem i rozmarynem. Całość wstawiamy do pieca na 60° i pieczemy około 45 minut. Pokrojone w kostkę jabłko smażymy w miodzie z cebulą i imbirem na wolnym ogniu. Kapustę blanszujemy po czym kroimy w małą kostkę. Powstałe z jabłek chutney mieszamy z kapustą. Na talerzu kładziemy makrelę i chutney z jabłek. Śmietanę ubijamy z wódką i dekorujemy makrelę.
Chutney z pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego
- pół łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 duże cebule
- 120 ml octu winnego
- 10 łyżeczek cukru
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka kozieradki
Przygotowanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Następnie wrzucamy do garnka gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.Całość gotujemy aż konsystencja będzie przypominać ketchup.W moździerzu lub młynku rozcieramy przyprawy i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.Gotowy sos przelewamy do słoików