Co jeść przy niedoborze witaminy B12? To powinno znaleźć się w menu
Niedobór witaminy B12 jest zaburzeniem niedocenianym, choć mającym niebagatelny wpływ na zdrowie. Narażeni są na niego nie tylko wegetarianie, ale również osoby z nieprawidłową florą bakteryjną jelit, stanami zapalnymi żołądka i schorzeniami pasożytniczymi. Zbyt niski poziom kobalaminy skutkuje anemią, objawami ze strony układu pokarmowego czy zmęczeniem, ale również zaburzeniami neurologicznymi i psychiatrycznymi. To wszystko sprawia, że w przypadku niepokojących symptomów zbadanie poziomu tej witaminy może uratować nasze zdrowie i znacząco poprawić komfort życia.
Witamina B12 – strażnik równowagi psychicznej i broń w walce z anemią
Znaczenie wit. B12 dla zdrowia jest nie do przecenienia. Jej właściwy poziom w organizmie umożliwia prawidłową pracę układu nerwowego, pokarmowego i krwionośnego. Kobalamina zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się we krwi homocysteiny, czyli substancji, która w zbyt dużych ilościach może prowadzić do powstania zakrzepów, zawału oraz udaru.Uczestniczy w tworzeniu neuroprzekaźników, a także wzmacnia otoczkę mielinową, chroniącą komórki nerwowe. Jej niedobór może więc wpływać negatywnie na pracę niemal każdego układu, a tym samym na ogólną kondycję ludzkiego organizmu.
Objawy, które wskazują na niedobór kobalaminy w organizmie
Niedobór tej witaminy może być trudny do wykrycia i imitować wiele schorzeń, w tym zaburzenia psychiczne. Zdarza się, że u pacjentów leczonych psychiatrycznie na depresję, zaburzenia nastroju czy psychozy, wykrywany jest właśnie niedobór witaminy B12.
Jakie jeszcze objawy może dawać niedobór wit. B12?
• przewlekłe zmęczenie,
• anemia (również jej złośliwa odmiana),
• zaburzenia smaku, gładki i błyszczący język,
• stany zapalne i pieczenie w jamie ustnej,
• zaburzenia równowagi i drżenie mięśni,
• drętwienie kończyn,
• stany lękowe i niepokój,
• problemy z pamięcią i koncentracją,
• zawroty głowy i bladość skóry,
• zaburzenia rytmu serca.
Powyższe symptomy mogą wynikać z niedoboru wielu różnych substancji, dlatego niezbędna jest właściwa diagnostyka. Niedobór witaminy B12 pomoże wykryć zwykłe badanie krwi żylnej. Wartość poniżej 200 pg/ml to niedobór, jednak przyjmuje się, że dopiero powyżej 400 pg/ml mamy do czynienia z właściwym poziomem witaminy w organizmie.
W jakich produktach znajdziemy największą ilość wit. B12?
Podstawowym źródłem kobalaminy są produkty zwierzęce. Największe jej ilości znajdziemy w rozmaitych rodzajach mięsa (wołowym, drobiowym, wieprzowym, w podrobach), wędlinach, rybach i owocach morza, a także w produktach mlecznych, serach i jajkach oraz w drożdżach spożywczych. Niewielką ilość witaminy B12 zawierają również kiszone warzywa, chleb na zakwasie czy sos sojowy, ale jest to ilość absolutnie niewystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania. W większości przypadków niedobór może uzupełnić odpowiednia dieta. Jednak w wyjątkowych sytuacjach konieczne jest leczenie chorób źródłowych, na przykład zapalenia żołądka lub schorzeń jelit.
skuteczny sposób na wyrównanie niedoborów
Szczególnie narażeni na niedobór kobalaminy są wegetarianie, a także osoby z zaburzonym procesem wchłaniania. W takich przypadkach zmiana diety może być albo niezgodna ze światopoglądem (wegetarianizm), albo nieskuteczna (złe wchłanianie). Braki uzupełnia się wówczas, przyjmując kobalaminę w tabletkach lub zastrzykach domięśniowych. Te ostatnie wskazane są przy bardzo poważnych niedoborach, gdy zależy nam na jak najszybszym podniesieniu poziomu witaminy w organizmie.
– wybierajmy preparaty, których podstawowym składnikiem jest kobalamina,
– lepiej wchłaniana jest metylokobalamina, gorzej – cyjanokobalamina,
– pamiętajmy, że ewentualny nadmiar zostanie wydalony wraz z moczem,
– równolegle z wit. B12 warto przyjmować kwas foliowy i wapń,
– wskazane jest unikanie papierosów, alkoholu i redukcja stresu.