Słodka cykoria
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 małe ząbki czosnku
2 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki syropu klonowego
1/3 czerwonego octu winnego
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
gruba sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
2 i 1/2 dużych główek cykorii
1 i 1/3 dużych główek radicchio (czerwona cykoria)
4 duże garści rukoli
1 i 1/3 szklanki koziego sera
3/4 szklanki orzechów włoskich
3/4 szklanki suszonych żurawin
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać czosnek, musztardę Dijon, syrop klonowy i ocet. Podczas ubijania, powoli dolewać oliwę z oliwek. Doprawić dressing do smaku solą i pieprzem. Liście cykorii umyć i pokroić. Rukolę wymyć i osuszyć. Wymieszać dressing i liście /cykorii i rukoli/ w dużej salaterce. Posypać kozim serem, suszoną żurawiną i orzechami.