Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

23 maja 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wraz z naszą redakcyjna kucharką zapraszamy na nową odsłonę dość szybkiego placka kruchego z rabarbarem i budyniową pianką jak chmurka. Dlaczego tak lubimy wypieki z rabarbarem, który obecnie zdominował warzywne ryneczki? Nie dość, że jest znacznie tańszy od innych owoców np. truskawek, to jego kwaskowatość świetnie komponuje się ze słodyczą ciasta.

 

ciasto kruche z rabarbarem

To pyszne ciacho do kawy można oczywiście upiec z innymi owocami, ale sekretem tego wypieku jest delikatna rozpływająca się w ustach budyniowa pianka, którą robi się z białek i budyniów w proszku, oto dokładny przepis:

 

składniki:

 

2,5 szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki możecie dodać 3/4 szklanki cukru)

5 żółtek

płaska łyżeczka sody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

paczka masła zimnego

8 dużych gałązek rabarbaru

2 łyżki śmietany 18 % i jeśli ciasto się nie lepi 2 łyżki wody zimnej

Pianka:

białka z jajek

odrobina soli – szczypta

2 budynie waniliowe bez cukru

3 łyżki cukru drobnego białego

pół szklanki oleju (my daliśmy rzepakowy)

 

Ciasto: mąkę, pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtka i proszki wymieszać w malakserze, włożyć do lodówki.

Pianka: Ubić pianę z białek z solą, dodawać powoli cukier, proszek budyniowy i cienką strugą wlewać olej, całość połączyć miksując tylko chwilkę.

 

Wyjąc ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

 

Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto i ułożyć pokrojony w grubsze kawałki około 2 cm rabarbar, nałożyć piankę budyniową a na wierzch poskubać lub zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp 180 stopni C, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.