Domowe lody – 3 proste przepisy na pyszne lody!
Idzie lato, a co za tym idzie sezon na lody, które są jedzone chętnie przez chyba każdą osobę. Jednak często te, które możemy znaleźć w sklepie, pełne są niezdrowych składników lub ulepszaczy, dlatego świetnym pomysłem będzie przygotować je samodzielnie w domu – wtedy mamy pewność, że są one naturalne i zdrowe. Dodatkowo, ich produkcja w domu wcale nie oznacza, że musimy ograniczać się tylko do podstawowych smaków, za pomocą odpowiedniego dobierania składników jesteśmy w stanie zrobić niemalże każdy smak, jaki przyjdzie nam do głowy!
Kokosowe
Składniki:
150 g wiórków kokosowych
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
400 g śmietanki 30% lub 36%
60 g cukru
Przygotowanie:
Do małego garnka przelewamy zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, dodajemy wiórki oraz 3 łyżki cukru. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie gotową masę wkładamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Następnie, ubijamy śmietanę. Pamiętać należy, by była ona schłodzona, dlatego warto przez przygotowywaniem lodów schować ją do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Krem powinien być gotowy po około 2 minutach, kiedy nie rozlewa się i stawia opór na mieszadłach miksera.
Ubitą śmietanę i przygotowaną wcześniej masę kokosową mieszamy razem w wysokim naczyniu, a następnie przekładamy do pudełka, w którym będziemy je mrozić. Lody powinny być gotowe do zjedzenia po upływie 4-5 godzin.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
500 g truskawek
2 łyżki wody
wyciśnięty sok z 1 cytryny
120 g cukru
Przygotowanie:
Do małego garnka wsypujemy cukier, wodę oraz sok z cytryny oraz podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie, całość schładzamy.
Następnie dokładnie myjemy i czyścimy truskawki, a potem miksujemy je na gładką masę.
Łączymy ze sobą powstały wcześniej syrop z truskawkami, mieszamy, przekładamy do pudełka na lody i odstawiamy do zamrażalnika. Po upływie 2-3 godzin, należy ponownie je zamieszać, używając blendera. Czynność powtórzyć dwa razy w godzinnych odstępach, każdorazowo odkładając lody do mrożenia. Po upływie 6h, lody powinny być gotowe do spożycia.
Orzechowe
Składniki:
400 ml mleka
4 żółtka
90 g cukru
200 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W garnku mieszamy ze sobą mleko i śmietanę, zagotowujemy i ściągamy z palnika. Dodajemy zmielone orzechy włoskie i odstawiamy do całkowitego schłodzenia.
Po ostygnięciu, przelewamy masę przez sitko, by usunąć orzechy. Następnie, mleko należy ponownie zagotować oraz utrzeć żółtka z cukrem.
Mleko wlewamy do powstałej masy jajecznej, cały czas mieszając i uważając na to, by żółtka nie zważyły się. Powstałą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy do momentu jej zgęstnienia. Kiedy ostygnie, przelewamy ją do pudełka na lody i odkładamy do mrożenia. Należy regularnie wyciągać ją i miksować, by nie powstały kryształki lodu.
Możemy robić to co pół godziny przez pierwsze cztery godziny mrożenia.
Po tym czasie, lody zostawiamy do całkowitego zamrożenia.