Sałatka z ryżem i jajkami

15 lipca 2010, dodał: niesowiet
Artykuł zewnętrzny

szklanka długoziarnistego ryżu

kilka różyczek brokułów

2 małe cukinie (żółta i zielona)

2 czerwone cebule

4 pomidory

4 jajka na twardo

2 ogórki konserwowe

posiekana natka pietruszki

2 ząbki czosnku

szklanka majonezu

sok z cytryny

cukier, pieprz, sól

Ryż wsypać na osolony wrzątek, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Warzywa umyć. Brokuły podzielić na różyczki i gotować 4 minuty w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w półplasterki, ogórka w kostkę, cebule w piórka, a pomidory w cząstki. Ryż wymieszać z brokułami, cukinią, pomidorami i cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać. jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na sałatce, posypać natką.