Zupa ramen – prosty przepis na tradycyjną zupę ramen

6 września 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o zupie Ramen? Jest to orientalna zupa, która wymaga specjalnego przygotowania. Dlatego zebraliśmy dla Was niezbędne informacje o tej cudownej zupie oraz oczywiście przepis.

Co nieco o Ramen

Zupa Ramen jest uznawana za główną potrawę Japonii, jednak jej korzenie sięgają Chin, ponieważ stamtąd pochodzą pierwsze mięsne składniki. Najlepsze w zupie Ramen jest to, że przygotowuje się ją bardzo prosto i przypomina nieco nasz rosół.  Z biegiem lat zupa Ramen zyskała popularność i porwała serca Japończyków. Obecnie możecie spotkać mnóstwo odmian zupy Ramen, ponieważ wybór dodatków zależy od Was, więc możecie zupę modyfikować i dostosowywać do własnego smaku. Nazwa zupy ma swoje znaczenie w słowniku chińskim i oznacza rodzaj makaronu, wykonywanego z mąki pszennej.

Ramen składa się z mięsnego bulionu, który przygotowuje się zazwyczaj z mięsa oraz kości wieprzowych. W odmianach możemy spotkać również wywar z dodatkiem owoców morza oraz warzyw.  Kolejnym składnikiem jest tare, czyli sos, dodający słonej esencji zupie. Zazwyczaj jest to sól, sos sojowy albo pasta miso. Do uzupełnienia zupy Ramen potrzebny jest jeszcze makaron. Tutaj również są pewne wytyczne. Makaron powinien być sprężysty i  przygotowany z mąki pszennej oraz wody o odczynie alkalicznym ( z węglanami oraz kwasami ). Jeżeli chodzi o dodatki to tutaj możecie dodać dosłownie wszystko co lubicie, jednak takimi najczęściej powtarzającymi się składnikami są zielona część dymki, boczek chashu, gotowane mięso wieprzowe, glony nori,  jajko,  pędy bambusa, ciastko rybne, ziarna sezamu.

Przepis

Co kupić?

Bulion
  • 0,5 kg kości wieprzowych
  • 0,5 kg kości drobiowych
  • 2 cebulki szalotki
  • 5 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 1 marchewki
  • wodorosty lub algi konbu – ok. 4 x 10 cm
  • 50 ml japońskiego sosu sojowego
  • 40 ml sake (wino ryżowe)
Dodatki
  • wolno gotowana wieprzowina
  • 15 g suszonych grzybów shitake
  • 250 g świeżego makaronu ramen
  • dymka lub szczypiorek
  • 3 jajka
  • przyprawa shichimi togarashi
  • prasowane glony (sushi nori)
Opcjonalnie
  • kiełki fasoli
  • 150 g bok choy
  • sezamowy olej chili

Przygotowanie:

Przed zabraniem się za robienie zupy należy dzień wcześniej namoczyć grzyby w ciepłej wodzie. Następnego dnia musisz je pokroić i podsmażyć na oleju do miękkości. W międzyczasie ugoruj jajka na twardo oraz przygotuj mięso wieprzowe. Mięso gotuj w wolnowarze lub w zwykłym garnku koniecznie zakrytym (na bardzo małym gazie) przez 5 godzin z sosem sojowym oraz bulionem lub 2 godziny w 150 stopniach w naczyniu żaroodpornym oraz bulionem.

Kości zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po tym odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka. Do mięsa dodaj sok z cebuli oraz czosnku. Następnie  dodajemy pokrojony imbir, marchewkę oraz glony. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy. Teraz pozbądź się szumowiny oraz glonów i zmniejsz palnik do minimum. Bulion gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką do 6 godzin. Po ugotowaniu kości wyjmij a resztę przecedź przez sito. Bulion trzymaj w lodówce.

Bulion przelewamy do garnka, dodajemy sos sojowy i gotujemy. Podawaj z makaronem, bulionem, grzybami, plastrem mięsa, jajkami, glonem oraz dymką i szczypiorkiem. Dopraw do smaku. Możesz również dodać kiełki fasoli oraz olej sezamowy.