Pasztet z cukinii – przepis

3 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pasztet może być nie tylko ze znanych nam składników i ciągle o tym samym lub podobnym smaku. Tym razem mamy dla Was przepis na pasztet z cukinii. Oceńcie sami i koniecznie dajcie znać, jak Wam wyszło !

Co nieco o cukinii

Cukinia podobnie jak dynia oraz ogórki należy do rodziny dyniowatych. Jej ojczyzną są przede wszystkim tereny Ameryki Południowej, jednak z powodzeniem jest uprawiana również w innych krajach, również w Polsce. Najsmaczniejszą oraz najczęściej wykorzystywaną częścią rośliny są owoce, które zazwyczaj mają barwę ciemnozieloną, ale można również spotkać odmiany o kolorze żółtym oraz pomarańczowym. W wielu renomowanych restauracjach wykorzystuje się również kwiaty cukinii, które wykorzystywane są na różne sposoby.

Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, zawiera również witaminy z grupy B, a także witaminę C. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że pod wpływem działania wysokiej temperatury ich ilość drastycznie spada. Z tego też względu bardzo młode cukinie najlepiej jadać na surowo razem ze skórką np. w sałatce. Oprócz wspomnianych witamin cukinia jest również bogata w takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, wapń, jod, sód i potas. Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywana przez osoby, które są na diecie odchudzającej.

Przepis

Co kupić?

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Możesz ją obrać lub zostawić skórkę, aby nadać pasztetowi charakterystyczny kolor. Cukinię dopraw solą i odstaw na 30 minut, po czym odlej soki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Ser również trzemy na tarce. Następnie należy oddzielić białka i ubić je na sztywną pianę. Cukinię teraz mieszamy z czosnkiem, cebulą, olejem, bułką tartą, serem oraz żółtkami.  Dodajemy resztę przypraw i całość mieszamy. Kolejnym krokiem będzie powoli i stopniowo dodawanie białek, ciągle mieszając. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy pasztet i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.