Piernik staropolski – oryginalny przepis

10 lutego 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Znacie kogoś kto nie lubi piernika? Jeżeli tak, to z pewnością należy do mniejszości. Piernik to pyszne ciasto, bardzo aromatyczne i rozpływające się w ustach. Najlepsze w tym cieście jest to, że można go przełożyć dowolną, ulubioną masą. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na piernik staropolski. Zobaczcie sami.

Pomocna rada: ciasto piernikowe smakuje najlepiej przygotowane na 4 – 6 tygodni przed przygotowaniem, ale minimalnie wystarczą nawet i 2 tygodnie.

Co kupić?

  • 250 g miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka
  • dwie szczypty łyżeczki soli
  • 1 torebka przyprawy korzennej do piernika
  • ulubione powidła
  • posypka
  • polewa czekoladowa / lukier

Przygotowanie:

Zaczynamy od podgrzania miodu, cukru oraz masła aż do wrzenia. Następnie należy całość wymieszać aż do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia. Kolejnym etapem będzie dodanie do masy mąki pszennej, sody oczyszczonej uprzednio rozpuszczonej w mleku oraz jajka, sól i przyprawę do piernika. Teraz wyrabiamy ciasto i wkładamy do garnka, który następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni.

Po upływie tego czasu przyszła pora na pieczenie. Rozwałkuj ciasto przy pomocy maki i podziel je na 3 części, które następnie umieszczamy w trzech osobnych blachach  o wymiarach ok 40 x 30 cm. Przedtem warto wysmarować je masłem i położyć papier do pieczenia. Pieczemy piernik w 170 stopniach do 20 minut aż wyrośnie.  Po wystudzeniu przekrajany pierniki i  smarujemy ulubionymi powidłami  i ponownie odkładamy go w chłodne miejsce do 4 dni. Już ostatni etap – polej piernik lukrem albo polewą czekoladową i posyp orzechami włoskimi lub ciasteczkami.