Desery z serkiem mascarpone

21 stycznia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Mascarpone to serek, który w kuchni znalazł szerokie zastosowanie. Może być używany jako baza do dań lub jako jeden z głównych składników. Tym razem przychodzimy do Was z przepisami na dania z wykorzystaniem serka mascarpone.

Co nieco o mascarpone

Mascarpone zawiera sporą zawartość tłuszczu i jest kremowy, delikatny i maślany. Powstaje ze śmietanki, którą tworzy się podczas odwirowania świeżego mleka krowiego. Następnie zostaje umieszczona w kadziach ze stali nierdzewnej i podgrzana do ok 90 stopni C. Mascarpone podczas produkcji jest stale mieszane.Kolejnym krokiem jest dodanie kwasku cytrynowego bądź soku z cytryny, aby zakwasić środowisko i wytworzyć małe skrzepy, które z kolei łączą się w gęsty koagulat. Na sam koniec odsącza się koagulant serwatki i w ten sposób powstaje ser.

 

Właściwości zdrowotne

Na wstępnie zaznaczmy, że spożywanie mascarpone w dużych ilościach może doprowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy. Nie należy się jednak tym przejmować, jeżeli dodajesz go z głową i z umiarem.Poza tym mascarpone posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, dla których warto go dodawać co jakiś czas do naszych dań. Przede wszystkim posiada sporą dawkę wapnia, które pozytywnie wpływa na nasz organizm i kości.  Dodatkowo wzmacnia strukturę kości i zębów chroniąc je przed uszkodzeniami.

Mascarpone reguluje krzepliwość krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego. Dodatkowo ser zawiera witaminę A, która usprawnia widzenie oraz stan skóry. Jest więc naturalnym źródłem zdrowia i piękności. Wybieraj go rozsądnie i spożywaj w małych ilościach, a nie będziesz musiała martwić się tłuszczami nasyconymi.

Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

Co kupić?

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki  30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. żetaltyny-fix deserowej
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 150 g żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.

Babeczki czekoladowe z serkiem mascarpone Noce i dnie

Co kupić?

  • szkl. mąki pszennej
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek mleka
  • łyżeczka olejku waniliowego

Polewa:

  • 125 g serka mascarpone
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • starta czekolada

Przygotowanie:

Kakao ucieramy z wodą, a margarynę z cukrem. Następnie dodajemy jajka, pastę z kakao i ekstrakt z wanilii. Stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem oraz sodą. Teraz wlej mleko i wyrób ciasto. Nakładaj je do foremek na babeczki i piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Teraz przyszła pora na polewę. Serek utrzyj z pudrem oraz sokiem z cytryny po czym przełóż do szprycy i udekoruj babeczki a na wierzch posyp startą czekoladę.

Deser jagodowy z mascarpone

Co kupić?
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód

Przygotowanie:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.

Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców

Co kupić?

  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 2 saszetki herbaty  owocowej
  • 150 g konfitury z leśnych owoców
  • 150g mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej

Przygotowanie:

Herbatę zaparzy w 250 ml wody i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wszystko wymieszaj. Z otrzymanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.  Teraz utrzyj żółtko  z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Naleśniki smaruj  mascarpone oraz konfiturą po czym, zawijaj w rulony.

Truskawki z mascarpone

Beza z kawowym kremem mascarpone

Co kupić?

  • 6 białek
  • 180 gram cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 250 gram mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki espresso

Przygotowanie:

Ubij białka z odrobiną soli, partiami dodawaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Białka powinny sztywno trzymać się ścianek naczynia. Na papierze do pieczenia narysować okręgi i wyłożyć masę (można ją też fantazyjnie przecisnąć przez rękaw cukierniczy), piec 15 minut w 130 stopniach. Suszyć w 90 stopniach przez 2 godziny kolejne, piekarnik powinien mieć uchylone drzwiczki. Śmietankę ubić z odrobina soli, dodać cukier puder, ser mascarpone i esencję kawową, przed podaniem krem wyłożyć na każdą bezę i dekorować owocami.