Sałatka owocowa z winem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 banany
- 2-3 kiwi
- 1/2 melona Cantalupe
- kawałek arbuza
- 1-2 pomarańcze
- 1 szkl. białego wina, użyłam reńskiego, półsłodkiego
sposób przygotowania:
Owoce powinny być dojrzałe i słodkie!
Z miąższu melona i arbuza wyciąć kuleczki specjalną łyżeczką albo pokroić je w kostkę. Pomarańcze obrać i wyfiletować – wyciekający sok zachować. Kiwi obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Banana obrać, pokroić w plasterki albo kostkę – skropić sokiem, który wyciekł nam przy filetowaniu pomarańczy. Owoce przełożyć do misy, zalać winem, wstawić do lodówki na 1-2 godziny – w tym czasie kilka razy delikatnie przemieszać aby wszystkie owoce przeszły aromatem wina. Podawać mocno schłodzone. Można, jako dodatek, podać bitą śmietanę, ale nie jest to konieczne.