Mchali

13 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Prosta i dość efektowna sałatka z kuchni gruzińskiej


składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 1/3 szkl. łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
  • sok z jednej, dużej cytryny
  • 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

sposób przygotowania:

Buraki umyć, ugotować albo upiec w piekarniku. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać drobno, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 15 min.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać razem z cebulą do buraków. Dosypać natkę i orzechy, polać olejem. Całość oprószyć solą, cukrem i mielonym pieprzem, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.

file1279013506



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz