Ratatuja z soczewicą

19 listopada 2019, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

duża cukinia
1/2 średniego bakłażana
mała czerwona papryka
1/2 puszki zielonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
mała biała cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz

Przygotowanie:

– Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
– Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
– Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
– Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
– Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
– Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty.