Jak przygotować szwedzki stół?

23 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Szwedzki stół czyli przyjęcia na stojąco to ostatnio bardzo modny rodzaj organizowania imprez. Mimo wszystko wiele osób nigdy wcześniej nie miało styczności z czymś takim i czasami ciężko jest się odnaleźć. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek oraz przykładowe dania. Dzięki temu będziecie mogli bez problemu zorganizować takie przyjęcie i nie popełnicie żadnych błędów.

Jak odpowiednio korzystać ze szwedzkiego stołu?

Za nieeleganckie uchodzi korzystanie ze szwedzkiego stołu zaraz po przybyciu. Najlepiej będzie zjeść jakiś lekki posiłek przed przyjęciem, aby poczekać spokojnie na przybycie wszystkich gości i wspólne rozpoczęcie posiłku. Kolejna ważna zasada to nie nakładanie wszystkich dań na jeden raz i na jeden talerz. Trzeba jeść posiłki po kolei rozpoczynając od przekąsek, potem dania główne i kończąc na deserze. Każdą potrawę jemy więc osobno.

Pamiętaj, że do każdej potrawy powinno się brać nowy talerz. Jeżeli chodzi o miejsce konsumowania to powinny być przygotowane specjalne stoliki. Nie powinno się sięgać jednoczenie po jedzenie i napoje, ponieważ spowoduje to brak wolnych rąk, co może nam utrudnić witanie się z gośćmi, oczywiście jeżeli znajdzie się jakiś spóźnialski.

Rozplanowanie

Rozłożenie potrwa również ma znaczenie. Pamiętaj, aby porcje były małe i łatwe do spożycia na jeden raz. W przypadku owoców powinny być pokrojone na kawałki a winogrona pocięte. Jeżeli macie tort lub duże mięso to możecie pokroić i rozdawać gościom zaraz po przygotowaniu. Ciekawym rozwiązaniem jest też zatrudnienie kelnera, wszystko zależy od formy, miejsca i okoliczności w jakich organizujecie przyjęcie. Same potrawy możesz porozdzielać na kilka małych stolików lub widocznie je oddzielić. Nie zapomnij o przygotowaniu większej liczby sztućców i naczyń niż liczba gości. Lepiej mieć nadmiar niż niedobór i latać zmywać naczynia.

 

Menu i sposób serwowania

Planując imprezowe menu, warto pamiętać, że podczas przyjęcia najszybciej znikają ze stołów wszelkie małe przegryzki – takie na jeden kęs. Powodzeniem na pewno cieszyć się będą małe kanapeczki, koreczki warzywno-mięsne czy pokrojone w paseczki warzywa. Dobrze też przygotować sobie awaryjnie suche przekąski, które idealnie sprawdzą się w sytuacji, gdy jedzenie zbyt szybko zniknie ze stołów. Wprawdzie przygotowanie koreczków, tartinek, dipów i warzyw oraz ciasteczek jest czasochłonne, ale wszystko szykuje się przed imprezą. Kiedy pyszności ułoży się już na stole, nie trzeba co chwilę biegać do kuchni. Wymagać tego będzie jedynie przygotowanie i podanie ciepłych dań oraz gorących napojów. Potrawy ciepłe warto podać dwa razy: krótko przed północą i, dla pokrzepienia, ok. 2 -ej w nocy.

Przy stole szwedzkim trzeba mieć dużą różnorodność dań, aby każdy znalazł coś dla siebie i przygotować tego sporo, bo każdy będzie chciał wszystkiego spróbować. Urządzając stół w formie zimnego bufetu należy podać zakąski, sałatki i surówki, desery, ciasta, herbatę, kawę, soki, wody. Szwedzki stół przewiduje również, po konsumpcji na zimno, dania gorące. Buliony lub zupy – kremy z groszkiem ptysiowym nalewamy do wystawionych na stole bulionówek lub flaczarek na flaki. Po ciepłym kosztujemy (kolejny talerzyk i widelczyk deserowy) ciasta tortowe, drobne ciasteczka, owoce lub sałatki owocowe. Na koniec zostawiamy kawę, herbatę, soki, przy czym filiżanki i szkło bierzemy z reguły z osobnego bufetu, gdzie mogą również stać napoje alkoholowe.

Ruloniki szynkowe z dodatkami

Co kupić?

  • szynka serrano lub parmeńska
  • melon lub inne owoce
  • ser pleśniowy lub kulki mozzarelli
  • rukola do dekoracji

Przygotowanie:

Szynkę należy wyjąć z opakowania i rozłożyć. Następnie wkładamy w środek pocięty na wąskie, grube paski melon i kawałek sera. Zawijamy i spiamy wykałaczką. Można podawać również w inny sposób np: w postaci tradycyjnych koreczków (wtedy z melona wycinamy kwadraciki lub kulki) lub zastąpić owoce np. suszonymi pomidorami.  Układamy na rukoli lub w specjalnych kokilkach.

Roladki z salami z serkiem i dodatkami

Co kupić?

  • 20 dag salami w plasterkach
  • serek w/g upodobania
  • dodatki: oliwki, suszone pomidory, kiełki, kapary, orzechy

Przygotowanie:

Każdy plasterek salami smarujemy serkiem i zwijamy w ruloniki, posypujemy kiełkami lub szczypiorkiem, w środek lub wpinając wykałaczkę można dodać oliwki, pomidory, kapary itp.

Roladki pomidorowe

Co kupić?

  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella w małych kulkach
  • świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz

Przygotowanie:

Mozzarellę i pomidorki przekrój w pół. Nadziewaj na wykałaczkę naprzemiennie z listkami bazylii. Na koniec skrop oliwą i dopraw pieprzem do smaku.

Z krewetkami

Co kupić?

  • pomidorki koktajlowe
  • chleb tostowy
  • ser żółty
  • oliwki
  • szynka parmeńska
  • łosoś wędzony
  • jajka
  • krewetki
  • musztarda, majonez

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Z sera oraz chleba tostowego wytnij kółka. Nałóż na chleb ser i któryś z dodatków. Całość możesz udekorować wyciskając ze strzykawki do kremów wzorek z majonezu lub musztardy.

 Beef and Blue Cheese Crostini

Co kupić?:
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka płatków czerwonej papryki,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki mielonych świeżych liści rozmarynu
  • 0,25 szklanki 100% oliwy z oliwek
  • 20 dag mięsa typu rostbef, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 0,5 szklanki 100% oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 bagietka,
  • 30 dag sera, miękkiego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 0,5 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego.
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu połączyć składniki marynaty. Dodać mięso i przechowywać w lodówce kilka godzin. Rozgrzać piekarnik. W średniej wielkości misce połączyć oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Pokropić z obu stron kromki chleba mieszaniną oleju. Umieść na pergaminie na blaszce do pieczenia. Piec 10-15 minut aż będą lekko rumiane i chrupiące. W misce mikserem wymieszać sery ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso z marynaty. Położyć na każdą kromeczkę crostini. Położyć po łyżeczce mieszaniny sera. Posypać posiekaną pietruszką.

Crostini z brzoskwinią i prosciutto

Co kupić?

  • 1 mała biała bagietka (na 15 małych kromek)
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 2 brzoskwinie
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kopiasta łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • ok. 100 g sera ricotta

Przygotowanie:

Zacznij od obrania brzoskwiń, wyjęcia pestek i pokrojenia ich w niewielką kostkę. Następnie w garnku rozpuść pół łyżeczki masła, dodaj brzoskwinie i mód. Podsmaż je przez kilka minut, aby brzoskwinie  pozostawały nadal jędrne. Teraz zdejmij garnek z ognia i dodaj tymianek po czym odstaw na kilka minut.Szynkę pokrój w 5 pasków wzdłuż włókien, a bagietkę na kromeczki ok 1 cm. Kromki należy wysmarować pędzelkiem z obu stron wcześniej rozpuszczonym masłem. Kanapeczki griluj w piekarniku z obu stron aż do zarumienienia ok 3 minut następnie smaruj je dużą ilością ricotty, dodaj szynkę parmeńską oraz brzoskwinie z sosem.

Sweet Fig Crostini

Co kupić?
  •  bagietka
  • biały serek ze śmietaną
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki miodu z kwiatu pomarańczy
  • 2-3 figi
  • opcjonalnie inne dodatki
Przygotowanie:
Pokroić bagietki, pokropić roztopionym masłem i umieścić je w piekarniku. Zapiec na złoty kolor. Biały serek wymieszać z miodem z kwiatu pomarańczy, ozdobić plasterkiem figi lub dojrzałej brzoskwini (lub nektarynką czy śliwką) i podawać.

Mini serniczek

Co kupić?

  • 120 gram ciasteczek pełnoziarnistych
  • 50 gram masła
  • 800 gram masy serowej na sernik
  • kilka kropel olejku waniliowego lub laska wanilii
  • 3 jaja
  • 120 gram cukru
  • do dekoracji: owoce, bita śmietana, czekolad, wiórki itp

Przygotowanie:

Masło należy najpierw roztopić na malutkim ogniu. Masę serową połączyć z jajkami i cukrem oraz wanilią. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej formy wyłożyć masę ciasteczkową a na nią masę serową. Piec około 25 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu ostudzić i dekorować wedle uznania.

Marchewkowe mini rogaliki

Co kupić?

  • 20 dag marchewki
  • 2 szkl. mąki
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zagnieść z resztą składników. Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać rogaliki. Piec ok. 30 min w temp. 170st.

Minipizzerinki z salami i pieczarkami

Co kupić?

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody letniej
Farsz:
  • 20 dag startego sera żółtego
  • kulka mozzarelli
  • 10 dag salami
  • 8 pieczarek
  • cebula czerwona
  • pomidory
  • ketchup
  • przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

Rozkruszam drożdże, łączę z 6 łyżkami wody, łyżką mąki i cukrem, mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po upływie czasu, przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i znowu odstawiam na godzinę, by wyrosło. Wykładam ciasto na deskę, kroję na mniejsze kawałki. Każdy rozciągam ręką na cienkie placki. Placki smaruję ketchupem. Piekę 25 minut w 180 st. C. Wyjmuję, posypuję serem, układam warstwami farsz, oprószam przyprawą. Zapiekam jeszcze 10 minut.

Kuleczki ryżowe

Co kupić?:

  • szklanka ryżu
  • woda (około 2 szklanki)
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz
  • pietruszka posiekana
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tartej bułki
  • bułka tarta i 1 jajko do panierki
  • olej do smażenia

Przygotowania:

Zagotować wodę na ryż (około 2 szklanki) wrzucić kostkę rosołową, a jak się rozpuści dodać ryż. Gotować (co jakiś czas mieszając) aż woda praktycznie cała się wygotuje (tylko nie przypalcie). Rozgotowany ryż w garnku odstawić do schłodzenia. W tym czasie troszkę wody, która została w garnku wchłonie się w ryż, więc ryżu w ogóle nie trzeba odcedzać. Do ostudzonego (może być lekko ciepły) ryżu dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz, mąkę i łyżkę bułki tartej. Wymieszać. Ser pokroić w niewielką kostkę. Formować kulki w każdą z nich wciskając ser. Następnie kulki obtaczać w rozkłóconym jajku, a potem bułce tartej. Na patelnię wlać olej, troszkę rozgrzać i smażyć partiami kulki obtaczając je w trakcie smażenia tak by były rumiane z każdej strony.

Ciasteczka szczęścia

Co kupić?:

Ciasto:
  •  1 szklanka oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 50 dag mąki
  • cukier puder
Nadzienie:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 mielonych goździków
  • miód
Przygotowanie:
Orzechy i obrane migdały posiekać lub grubo zmielić. Dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa. Zrobić ciasto: wymieszać szklankę wody z oliwą, proszkiem do pieczenia i sokiem cytrynowym. Zagnieść z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć kwadraty, na każdym układać porcję nadzienia. Rogi ciastek zagiąć do środka i skleić. Ciastka układać na natłuszczonej blasze, piec 15 min. w temp. 170°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.