Rumba z soczewicą i bobem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 szklanka soczewicy
1 czerwona cebula
2 liście laurowe
300 g fasoli Fava lub lima
300 g bobu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego czerwonego
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
tabasco
1 pęczek mięty
150 g sera sojowego
Przygotowanie:
Podsmażyć czerwoną cebulę, aby była szklista. Dodać soczewicę, liście laurowe i wodę (około 4 szklanki). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. do miękkości – woda powinna się wchłonąć. Gdy soczewica ostygnie, usunąć liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować fasolę i bób. Dodać bób z fasolą do soczewicy. Zrobić sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny i czerwonego octu winnego. Dodać tabasco i zalać fasolę i bób z soczewicą. Dodać posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Posypać tartym serem sojowym tuż przed podaniem.