Sałata z arbuzem i serem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka liści sałaty karbowanej, czerwonej
- 1-1,5 szkl. pokrojonego w kostkę miąższu arbuza (bez pestek)
- 100 g sera typu bałkańskiego (feta albo podobny biały twaróg z solanki)
- 2 łyżki posiekanych liści mięty
- 6 łyżek oliwy z pestek winogron
- 3 łyżki soku z cytryny
- odrobina cukru (1/3 łyżeczki)
- przyprawy: szczypta suszonego rozmarynu,tymianku, majeranku, pieprzu mielonego, bazylii, szałwii i czosnku granulowanego
sposób przygotowania:
Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wymieszać wstrząsając naczyniem przez kilkanaście sekund, odstawić na kilka minut aby smaki się połączyły. Sałaty opłukać, osuszyć dokładnie. Rozłożyć na półmisku albo talerzykach. Posypać kostkami arbuza (powinny być dobrze schłodzone) i pokrojonym w kostkę albo rozkruszonym serem. Polać sosem i posypać miętą. Podawać od razu.