Sałata z arbuzem i serem

7 lipca 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka liści sałaty karbowanej, czerwonej
  • 1-1,5 szkl. pokrojonego w kostkę miąższu arbuza (bez pestek)
  • 100 g sera typu bałkańskiego (feta albo podobny biały twaróg z solanki)
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • 6 łyżek oliwy z pestek winogron
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • odrobina cukru (1/3 łyżeczki)
  • przyprawy: szczypta suszonego rozmarynu,tymianku, majeranku, pieprzu mielonego, bazylii, szałwii i czosnku granulowanego

sposób przygotowania:

Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wymieszać wstrząsając naczyniem przez kilkanaście sekund, odstawić na kilka minut aby smaki się połączyły. Sałaty opłukać, osuszyć dokładnie. Rozłożyć na półmisku albo talerzykach. Posypać kostkami arbuza (powinny być dobrze schłodzone) i pokrojonym w kostkę albo rozkruszonym serem. Polać sosem i  posypać miętą. Podawać od razu.

file1278490522



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...