Makaron z brokułami na parze

19 sierpnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Makaron z brokułami

Składniki:

– 150 – 200 g makaronu
– 1 brokuł
– 4 listki laurowe
– 18 zielonych oliwek bez pestek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 10 łyżek zmielonych migdałów
– 3 łyżki bułki tartej
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
– do serwowania: oliwa z oliwek extra virgin, tarty ser parmezan
 
Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 min., aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez około 6 min., aż będzie al dente, oprószyć solą. W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej, suchej patelni zrumienić bułkę tartą. Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami oraz bułką tartą. Polać oliwą z oliwek extra virgin, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serwować z tartym parmezanem.