Ciasta owsiane – różne przepisy na wypieki na bazie płatków owsianych

5 kwietnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lubisz płatki owsiane i szukasz sposobu na ich wykorzystanie? Ciasto z płatków owsianych jest niezwykle sycące i fantastycznie proste w wykonaniu. A przy tym pysze. Polecamy przepisy na pyszną i nieco zdrowszą wersję popularnych ciast z dodatkiem płatków owsianych.

 

Ciasto owsiane z rodzynkami

Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 szklanki masła
– 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
– 2 jajka
– 1 szklanka rodzynek
Polewa:
– 3 łyżki masła
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 3 łyżki śmietany lub mleka
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować masłem blaszkę (23 cm).
Ciasto: Płatki owsiane zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na 5 minut. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Śmietankę, cukier i jajka wymieszać w oddzielnej dużej misce, używając miksera. Dodać namoczone płatki i mąkę z cynamonem, dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. Rozłożyć ciasto na przygotowanej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut.
Polewa: Rozpuść masło w małym rondlu, dodać cukier, śmietanę lub mleko, kokos i orzechy, dokładnie wymieszać. Rozprowadź równomiernie na gorącym cieście.

Ciasto owsiane z cynamonem

Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1/3 szklanki margaryny lub miękkiego masła
– 2 szklanki cukru białego
– 2 białka lub 1 jajko
– 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub mieszanych przypraw
– 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)
Do dekoracji:
– 1/2 szklanki startego kokosa
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 filiżanki płatków owsianych
– 3 łyżki odtłuszczonego mleka
– 2 łyżki margaryny lub roztopionego masła

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia.
Ciasto: Płatki owsiane zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać margarynę i cukier, dodać białka i dobrze wymieszać. Dodać mieszaninę namoczonych płatków owsianych i mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól (do smaku) i dobrze wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec od 55 do 65 minut. Przenieść ciasto na stojak bez wyjmowania z blaszki.
Dekoracja: Wszystkie składniki dobrze wymieszać lekko podgrzewając. Rozprowadzić równomiernie na wierzchu gorącego ciasta.

Ciasto owsiane z jagodami

Składniki:
– 1/4 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1/4 filiżanki płatków owsianych
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/4 szklanki masła
– 1/4 filiżanki posiekanych orzechów pekan (opcjonalnie)
Nadzienie:
– 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
– 2/3 szklanki mąki uniwersalnej (plus 2 łyżeczki)
– 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 3/4 filiżanki płatków owsianych
– 2 łyżki mielonych nasion lnu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki koszernej soli
– 3/4 szklanki cukru
– 1 jajko
– 3/4 szklanki maślanki
– 1/4 szklanki oleju z pestek winogron lub rzepaku
– 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmarować blaszkę do pieczenia.
Polewa: Wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, brązowy cukier i cynamon. Dodać masło i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Dodać orzechy pekan.
Wymieszać 2/3 szklanki uniwersalnej mąki, mąkę pszenną, płatki owsiane, nasiona lnu, proszek do pieczenia, sól i cukier. W innej misce wymieszać jajko, maślankę, olej i wanilię. Wymieszać mokre i suche mieszanki, aż powstanie gęste ciasto. Jagody wrzucić do małej miski, dodać 2 łyżeczki mąki, delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Polać równomiernie polewą. Piec 35-45 minut.

 

Ciasto owsiane ananasowe

Składniki:
– 3/4 szklanki niesłodzonego soku ananasowego
– 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
– 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 1 jajko
– serek kremowy (lub ser Neufchatel)
– ananas z syropu, odsączony
– 1/2 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Zagotować sok (syrop) ananasowy w małym rondlu, dodać płatki owsiane, odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę uniwersalną, mąkę pełnoziarnistą, cukier, sodę, ekstrakt pomarańczowy, olej i jajko, dobrze wymieszać. Dodać płatki owsiane i dobrze wymieszać. Wyjąć ciasto na kwadratową blachę do pieczenia. Piec przez 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Serek ubić w mikserze, dodać ananasa i ponownie ubić. Dodać cukier puder, aby lukier był słodszy. Rozłożyć na cieście.

 

Ciasto owsiane marchewkowe

Składniki:
– 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki soli morskiej
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1/3 kubka syropu klonowego
– 1 łyżeczka wanilii
– 1/2 szklanki startej marchwi
Lukier:
– 1/2 szklanki kremowego sera
– 1 syrop klonowy
– 1/2 łyżeczki wanilii

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól morską. W osobnej misce wymieszać jajko, mleko, olej kokosowy, syrop klonowy i wanilię. Wlać mokre składniki do suchych składników, wymieszać, aż się połączą, a następnie dodać rozdrobnioną marchewkę. Wlać mieszankę owsianą do przygotowanej blaszki do pieczenia i piec w piekarniku przez 35 do 40 minut. Ostudzić  na kratce. Wymieszać serek śmietankowy, syrop klonowy i wanilię i ubić do gładkości. Polać ciasto przed podaniem.

 

Ciasto owsiano-orzechowe

Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 szklanki miękkiego masła
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka gorącej wody
– 1 szklanka daktyli bez pestek, drobno posiekanych
– 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
– piana ubita z 1 białka
– 1 łyżka nasion lnu
– 3 łyżki wody lodowej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez około 15 minut. Wodę wymieszać z nasionami lnu. Białko, mieszaninę lnianą i cukier dobrze ubić. Dodać płatki owsiane, orzechy włoskie, mieszankę daktylową i ponownie ubić. Na koniec dodać pozostałe składniki i mieszać aż składniki zostaną dobrze połączone. Przelać mieszankę ciasta do przygotowanej blaszki i piec około 40 do 45 minut.

Ciasto owsiane z truskawkami

Składniki:
– 1 szklanka pokrojonych truskawek
– 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
– 1/2 szklanki mąki migdałowej
– 1/3 szklanki płatków owsianych
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 szklanki cukru kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
– 2 jajka
– 2/3 szklanki + 2 łyżki mleka migdałowego
– 1/3 szklanki oleju kokosowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do do 180°C. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Rozsypać truskawki. W dużej misce wymieszać mąkę owsianą, mąkę migdałową, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, cukier kokosowy i cynamon. W oddzielnej średniej misce wymieszać ekstrakt waniliowy, jajka, mleko migdałowe i olej kokosowy. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać, aż dobrze się połączą i wlać do blaszki. Piec przez 40 minut. Poczekać aż ciasto ostygnie.

 

Ciasto owsiane z jabłkami

Składniki:
Wypełnienie:
– 2 filiżanki jabłek, obrane i posiekane
– 2 łyżki masła
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki wody
– 1/4 łyżeczki soli
Ciasto owsiane:
– 1/2 szklanki + 6 łyżek masła pokrojonego na kawałki
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka brązowego cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki wypełnienia i podgrzewać na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sól, dodać masło i mieszać aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Połowę mieszanki wyłożyć w równą warstwę na dnie naczynia do pieczenia, a na niej warstwę jabłek (wypełnienia) i przykryć koleją warstwą mieszanki owsianej. Piec przez 30 do 40 minut.

 

Ciasto owsiane bananowe

Składniki:
Ciasto owsiane:
– kremowe masło orzechowe
– 2-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 3 dojrzałe banany
– 2 jajka
-1 i 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Syrop:
– 1/3 szklanki syropu klonowego
– 2 łyżki kremowego masła orzechowego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować blaszkę. Wymieszać masło orzechowe, miód, pokrojone banany i jajka. Ostrożnie dodać mleko i wymieszać. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Następnie wmieszać mokre i suche składniki. Wlać ciasto do blaszki. Piec przez 20-30 minut. Przygotować polewę, wymieszać syrop klonowy z masłem orzechowym. Polać ciasto.



Ciasto owsiane czekoladowe

Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
– 3/4 szklanki białego cukru
– 1/2 szklanki stopionego masła
– 2 jajka
– 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki niesłodzonego kakao
– 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
– 1 szklanka miękkiego masła
– 1 i 3/4 szklanki gorącej wody
– ciemna czekolada z żurawiną i pomarańczą
– kawałki mlecznej czekolady
– 3 ml mleka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do do 180°C. W mikserze wymieszać masło, brązowy cukier i biały. Dodawać jaja pojedynczo i kontynuować mieszanie. Dodać mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek oraz kakao. Wymieszać płatki owsiane, ekstrakt pomarańczowy i wodę i pozostawić na 2 minuty, a następnie dodać do mieszanki. Dodać kawałki czekolad. Wlać ciasto do blaszki. Piec przez 35 minut. Przygotować lukier, łącząc masło, cukier, śmietanę, mleko i 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego i podgrzewać na małym ogniu. Na końcu dodać kawałki czekolady. Mieszać do gładkości, a następnie wlać na schłodzone ciasto.