Dieta bezglutenowa – prawidłowe żywienie i zdrowe przekąski

22 marca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dieta bezglutenowa obecnie jest nie tylko dietą dla osób cierpiących na celiakię, ale także pewnego rodzaju sposobem na zdrowe życie, nie brakuje bowiem osób dla których jedzenie bezglutenowe jest nie tylko koniecznością ale i przyjemnością.

Dieta bezglutenowa jest specjalną dietą eliminacyjną stosowaną w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii i nietolerancji glutenu, która polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia), zabronione są też pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyroby z ich dodatkiem. Obecnie dowiedzione jest, że owies nie jest przeciwwskazany, jednak w Polsce, ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż, produkty z udziałem owsa muszą być także wyeliminowane z diety. W ich miejsce stosowane są głównie ryż, kukurydza i ziemniaki, a ostatnio coraz częściej także rzadsze surowce naturalnie bezglutenowe, takie jak amarant, gryka, proso, soczewica, sorgo, soja, tapioka i inne. Jest też cała gama produktów oznaczonych jako bezglutenowe, wielu polskich producentów. Zapotrzebowanie na specjalistyczną, wolną od glutenu żywność jest więc większe, a rynek produktów bezglutenowych rozwija się coraz bardziej dynamicznie.

Dieta bez glutenu opiera się na produktach z upraw ekologicznych. Oznacza zatem konieczność kupowania produktów wyższej jakości. Są one nieco trudniej dostępne, ale znacznie zdrowsze. Produkty bezglutenowe są w znacznej mierze dostępne w sklepach ekologicznych i na półkach ze zdrową żywnością. Opatrzone stosownymi oznaczeniami, zapewniają nam nie tylko brak obecności glutenu, ale także wysoce szkodliwych metali ciężkich czy pozostałości po środkach ochrony roślin, których nie używa się w gospodarstwach ekologicznych. Niestety w mniejszych miejscowościach nadal dostęp do żywności bez glutenu jest niemal niemożliwy, a i mieszkańcy wielkich metropolii miewają z tym problem. Można jednak bez problemu skorzystać z oferty sklepów internetowych. Polecamy sklep ze zdrową żywnością EasyEco.pl.

Żywność bez glutenu to szereg pozytywnych zmian dla naszego organizmu. Rezygnacja z glutenu oznacza znaczną poprawę funkcjonowania kosmków jelitowych, które zaczynają lepiej wchłaniać poszczególne składniki odżywcze. Skutkiem tego jest lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, wraca więc do normy równowaga hormonalna, a dalej – funkcjonowanie innych układów (np. rozrodczy), narządów (wątroba, trzustka) i gruczołów (przysadka, nadnercza). Poprawa samopoczucia jest silnie odczuwalna także w obrębie układu pokarmowego, znika dręczące uczucie pełności i dyskomfortu.

Ważnym zaleceniem dietetycznym dla osób na diecie bezglutenowej, poza restrykcyjnym wykluczeniem glutenu, jest konieczność stałego uzupełniania codziennego jadłospisu o dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej i gryczanej, roślin strączkowych, amarantusa i niełuskanego ryżu. Najpopularniejszymi produktami bezglutenowymi, jakie wybierają osoby zmagające się celiakią, są: kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. W celu wzbogacenia produktów bezglutenowych w błonnik pokarmowy dodaje się do nich nasiona amarantusa, lnu, psyllium, słonecznika, sezamu, dyni, dzikiego ryżu, komosy ryżowej, tapioki, orzechy, otręby kukurydziane, gryczane, ryżowe, suszone owoce i przetwory sojowe, będące także bogatym źródłem składników mineralnych.
Obecnie znacząco wzrasta wybór gotowych do spożycia produktów bezglutenowych, w tym nie tylko przetworów zbożowych, ale i mlecznych, czy mięsnych. Na rynku pojawiły się bezglutenowe produkty instant, mrożone, gotowe do spożycia dania, dodatki do potraw (przyprawy, sosy). Wśród chlebów bezglutenowych przeważa oferta pieczywa na bazie mąk naturalnie bezglutenowych (kukurydzianej, ryżowej, sojowej) o różnym stopniu oczyszczenia, a duża część nie zawiera mleka (laktozy) i jajek. W celu zapewnienia coraz lepszej wartości odżywczej pieczywa bezglutenowego pojawiła się oferta chleba bezglutenowego na zakwasie, z dodatkami mąki i/lub ziaren ze słonecznika, gryki, prosa, łubinu, amarantusa, lnu i suszonych owoców. Dostępne są też bezglutenowe płatki i przetwory śniadaniowe z ryżu, owsa, amarantusa, gryki, lnu, najczęściej z dodatkiem cukru, owoców, czekolady, rzadko jednak pełnoziarniste.
Najliczniejszą grupę produktów bezglutenowych na naszym rynku stanowią przekąski. Dostępnych jest kilkadziesiąt rodzajów w różnych smakach: ciastek, ciasteczek, herbatników, wafli, pierników, biszkoptów, w tym też z dodatkiem skrobi pszennej bezglutenowej. Wśród tej grupy produktów bezglutenowych producenci oferują także przekąski kukurydziane, rzadziej ziemniaczane (słodkie i słone chrupki, chipsy), paluszki, krakersy oraz czekolady, czekoladki, ptasie mleczko, batony, cukierki, galaretki, lody, sorbety, gumy do żucia. Nieliczne z tych produktów zawierają dodatek ziaren, mąki gryczanej, owoców i warzyw lub orzechów.
Oczywiście wszystkie owoce, warzywa i orzechy, podobnie jak ryby oraz mięso także pozostają dozwolone. Na diecie bezglutenowej częściej sięgając po świeże owoce i warzywa, poprawiamy swoje nawyki żywieniowe. Częściej także wybieramy domową kuchnię. Dieta bezglutenowa dopuszcza ponadto picie kawy i herbaty oraz słodzenie potraw i napojów miodem. Wbrew powszechnemu przekonaniu, wcale nie musi być pozbawiona smaku i nudna – wszystko zależy od naszej kreatywności. Dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa wymaga od przestrzegających jej osób nieco więcej wysiłku i ostrożnego podejścia do wybieranych na co dzień produktów, ale bez wątpienia jest w stanie usatysfakcjonować nawet największych smakoszy.

Dieta bezglutenowa nie musi być wyrokiem. Jeśli znajdziesz sklep w którym będą dostępne produkty bez owego składnika możesz wykonywać wszelkie dania na jakie macie tylko ochotę.

Zapraszamy na zakupy do sklepu ze zdrową żywnością

EasyEco.pl