Oczyszczająca kuracja sokami – dieta sokowa!

26 sierpnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Nagromadzenie szkodliwych składników powoduje uczucie senności, częstsze choroby, cera staje się szara, a paznokcie i włosy łamliwe. Dobrym sposobem na oczyszczenie jest zastosowanie diety detoksowej. Podstawą sokowej kuracji oczyszczającej są koktajle owoce i warzywa, które obfitują w łatwo przyswajalne substancje (witaminy, składniki mineralne) i są świetnym źródłem błonnika, który nie tylko oczyszcza, ale również zapobiega uczuciu głodu. Już dzisiaj możesz zamówić indywidualną gotową i kompleksową kurację oczyszczającą w firmie Dietering – TUTAJ. Dieta sokowa to najszybszy i najzdrowszy sposób na oczyszczenie i odkwaszenie organizmu.

 

Detoks, czyli oczyszczanie organizmu z toksyn, ma dwa działania. Doprowadza ciało do prawidłowego funkcjonowania, a przy okazji powoduje utratę zbędnych kilogramów. Dieta sokowa przyspiesza przemianę materii, poprawia nastrój, przywraca blask skórze. Zasady diety zostały opracowane nie tylko dla ludzi chcących zrzucić nadwagę, ale również dla tych, którzy potrzebują  odnowy i oczyszczenia organizmu.

Kuracja sokami (detoks sokowy) pomaga zadbać o równowagę kwasowo-zasadową organizmu, która zaburzona jest przez niewłaściwą dietę oraz szybkie tempo życia. Koktajle oczyszczające zawierają skoncentrowaną dawkę cennych substancji pochodzenia roślinnego, które w łatwy sposób zostają przyswojone przez organizm człowieka oraz maksymalnie wykorzystane.

Kuracja oczyszczająca OPTIMUM jest programem o wyższym stopniu zaawansowania w porównaniu z opcją SOFT. Trzy dni kuracji pozwalają na głębsze oczyszczenie oraz odżywienie organizmu cennymi składnikami pochodzącymi z koktajli. Jeśli wcześniej miałeś do czynienia z kuracją sokową dłuższą niż jeden dzień ta opcja skierowana jest właśnie do Ciebie. Jeśli dokonasz wyboru tego programu zachęcamy do zapoznania się z zasadami właściwego przygotowania do diety oraz warunkami zmiany nawyków żywieniowych po przeprowadzeniu kuracji. Pozwoli to lepiej przetrwać czas kuracji oraz zapewni trwalszy efekt po jej zakończeniu.

W koktajlach programu znajdziesz m.in.: szpinak, koper włoski, kiwi, czerwoną kapustę, pomidory, seler naciowy, ogórki, cytrynę, wodę brzozową, jabłko, pomarańcze, ananasa, nasiona chia, buraki, marchew, truskawki, banany, grejpfruty, imbir, miętę, trawę cytrynową, pieprz Cayenne, młody jęczmień oraz ocet jabłkowy.

Przykładowe soki i koktajle:

 

1) HISZPAŃSKA NUTA (pomarańcz, ananas, woda brzozowa, mango, cytryna, nasiona szałwii hiszpańskiej- chia) – nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, dzięki czemu ich spożywanie wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni przed chorobami serca, miażdżycą, spowalnia procesy starzenia się. W połączeniu egzotycznymi owocami świetnie smakują i sycą.

2) CZERWONY WULKAN (jabłko, truskawka, woda brzozowa, cytryna, imbir) – słodycz truskawki i jabłka połączona z ostrym imbirem i kwaśną cytryną są bombą witaminową w walce z infekcjami i osłabieniem organizmu.

3) SŁONECZNA KALIFORNIA (grejpfrut, pomarańcz, ananas, napar z trawy cytrynowej i imbir) – napar z trawy cytrynowej przeciwdziałający osłabieniu połączony z pomarańczami i grejpfrutem będzie zastrzykiem energetycznym. Wysoki potencjał antyoksydacyjny którym odznacza się ananas działa przeciwnowotworowo.

4) BRZOZOWE WYBRZEŻE (jabłko, woda brzozowa, imbir) – woda brzozowa w połączeniu z słodyczą jabłka i pikantną nutą imbiru świetnie smakuje a dodatkowo wykazuje właściwości odkażające i detoksykujące. Zingiberol, gingerol i zinferon czyli substancje żywicowe zawarte w imbirze mają właściwości lecznicze.

5) HAWAJSKA PRZYGODA (burak, ananas, marchew, imbir) – burak mimo, że nie zawsze lubiany jest sprzymierzeńcem anemików. Nasze wydanie soku z buraka z ananasem, marchewką i imbirem z pewnością spełni Twoje oczekiwania pod względem smakowym.

6) ZIELONA WYSPA (ogórek, jabłko, ananas, szpinak, cytryna, młody jęczmień) – zielony koktajl składa się wyłącznie z surowych składników które nieocenione są w codziennej diecie. Szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością beta-karotenu, witaminy C,K i E. Zawiera również cenne w diecie żelazo i cynk. Nie sposób zapomnieć też o młodym jęczmieniu który wykazuje działanie antyoksydacyjne.

7) NOC W MARAKESZU (marchew, pomarańcz, kiwi) – klasyczne połączenie pomarańczy z marchewką pełną naturalnego barwnika oraz przeciwutleniaczy odmienione zostało dodatkiem kiwi.

8) PROWANSALSKI FIOLET (burak, czerwona kapusta, wiśnia, jabłko, cytryna) – kapusta czerwona jest bogata w witaminę C która pobudza aktywność białych krwinek, tworząc podstawową linię obrony układu odpornościowego. W połączeniu z burakiem wpływającym na układ krwionośny stanowiąc korzystne połączenie dla Twojego zdrowia. Wiśnia oraz cytryna nadając delikatnej kwaskowatości.

9) GORĄCA IBIZA (marchew, jabłko, banan, ocet jabłkowy, kurkuma) – to na pierwszy rzut oka niecodzienne połączenie jest prawdziwie gorącą kompozycją dla zdrowia. Kurkuma z silnym działaniem przeciwzapalnym i oczyszczającym wątrobę świetnie współgra z kwaskowatością naturalnego octu jabłkowego oraz słodkością banana.

10) CZERWONY MEKSYK (pomidor, papryka czerwona, seler naciowy, piper Cayenne) – pomidor jest głównym źródłem minerałów, takich jak potas i magnez oraz witamin: witamina C, tiaminy i kwasu nikotynowego. Seler natomiast, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a niewielki dodatek pieprzu Cayenne pobudza układ trawienny do pracy, przyśpiesza metabolizm. Pij na zdrowie!

11) KARAIBSKA PLAŻA (woda brzozowa, ananas, mleczko kokosowe) – słodki smak ananasa połączony z nutą mleczka kokosowego i wodą brzozową świetnie smakuje, gasi pragnienie oraz dostarcza cennych składników odżywczych.

12) ŚRÓDZIEMNOMORSKI FENKUŁ (fenkuł, jabłko, cytryna, zielona pietruszka) – koper włoski stanowiący główny skład koktajlu działa na układ trawienny zapobiegając wzdęciom oraz stymuluje procesy trawienne. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C którego źródłem jest zielona pietruszka. Barwa koktajli uwarunkowana jest chlorofilem o właściwościach przeciwzapalnych i antyseptycznych.

13) FIOLETOWA TOSCANIA (grejpfrut, burak, czerwona herbata, miód) – silne właściwości antyoksydacyjne grejpfrutów chronią organizm nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale też przed nowotworami. Przeciwutleniacze zawarte w owocu oraz czerwonej herbacie niszczą wolne rodniki oraz redukują skutki stresu oksydacyjnego.

14) NOCE I DNIE (gruszka, seler, jabłko, cytryna) – gruszki są bogatym źródłem antyoksydantów oraz cennych składników mineralnych. Nuta selera nadaje charakterystyczny smak a całość stanowi smaczną i zdrową kompozycję.

15) KARAIBSKI POCAŁUNEK (melon, jabłko, cytryna, mango, imbir) – właściwości moczopędne melona i połączeniu z prozapalnym imbirem wspomagają proces oczyszczania i rewitalizacji organizmu.

16) WSPOMNIENIA Z GRECJI (pomarańcz, cytryna, napar z trawy cytrynowej, napar zielonej herbaty) – ta kompozycja smakowa nie powstała przez przypadek. Składniki zawarte w koktajlu pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami, pozytywnie wpływa na stan skóry, wspomaga proces widzenia oraz przeciwdziała miażdżycy.

17) LIBIJSKI SMAK (grejpfrut, marchew, wiśnia) – naringina- flawonoid odpowiedzialny z gorzki smak grejpfruta dobrze komponuje się się słodkością beta-karotenowej marchewki. Uzupełnieniem całości jest wiśnia.

18) LAZUROWE WYBRZEŻE (cukinia, ogórek, fenkuł, pomarańcz, jabłko, limonka, szpinak) – alkalizująca cukinia w połączeniu z ogórkiem, „gęstymi odżywczo” liśćmi szpinaku i anyżową nutą fenkuła stanowią smaczną kompozycję bogatą w witamin i minerałów zawartych w pomarańczach i limonce.

19) SYCYLIJSKA PAMARAŃCZA (melon, marchew, jabłko, cytryna, kurkuma) – melon wykazujące właściwości alkalizujące w połączeniu z oczyszczającą i przeciwzapalną szczyptą kurkumy zadowoli najbardziej wyszukanych smakoszy.

20) ZIELONE WZGÓRZE (zielony groszek, mleko migdałowe, banan) – zielony groszek reguluje przemianę materii oraz stanowi dobre źródło żelaza niehemowego z witamina C ułatwia wchłaniania tego pierwiastka. Dopełnieniem całości jest mleko roślinne oraz słodki banan.

Przed przystąpieniem do kuracji warto zrezygnować z żywności o wysokim stopniu przetworzenia, mięsa, słodyczy, alkoholu, słodkich napojów, wyrobów cukierniczych i ciastkarskich na rzecz konsumpcji większej ilości warzyw i owoców w każdej postaci. Dzień należy rozpocząć od szklanki wody z cytryną lub imbirem, a zrezygnować z kawy oraz czarnej herbaty. Można wypróbować yerba mate oraz wartościowe napary ziołowe wysokiej jakości. Należy zwrócić szczególną uwagę na ilość wypijanej wody, bowiem jest ona niezbędna w trakcie kuracji sokowej. Dietę warto zaplanować w czasie spokojniejszym, bez wyzwań zawodowych, spotkań w gronie rodziny i przyjaciół oraz wysokiej aktywności fizycznej. Zaleca się lekkie ćwiczenia które nie będą wymagały wysokiej podaży energii. Właściwe przygotowanie oraz nastawienie psychiczne na osiągnięcie zamierzonego celu pozwoli lepiej znieść okre kuracji bez względu na czas jej trwania. Pamiętaj, wszystko zaczyna się w Twojej głowie.

Kuracja właściwa. Należy zacząć poranek od szklanki letniej wody. Otrzymane soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych (1-6◦C), bowiem tylko takie warunki pozwolą zachować cenne wartości odżywcze którymi charakteryzują się koktajle oczyszczające. Sok na chwilę przed godziną jego wypicia można wyjąć z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej. Pod żadnym pozorem nie należy podgrzewać soków. Pierwszy sok należy wypić do godziny po przebudzeniu sugerując się numerami którymi opatrzona jest każda butelka. W godzinach porannych soki zawierają więcej owoców, po południu natomiast są to soki charakteryzujące się większą zawartością warzyw. Warto zachować 2-3 godzinne przerwy pomiędzy kolejnymi sokami (na wzór regularnie przyjmowanych posiłków). Ostatni sok powinien być spożyty na około 2-2,5 godz. przed snem. W ciągu dnia należy pić wodę lub herbaty ziołowe bez dodatków. Osłabienie, zwłaszcza pierwszego i drugiego dnia jest zjawiskiem naturalnym. Jeśli uczucie głodu będzie zbyt silne można wprowadzić warzywną przekąskę w postaci zielonego ogórka, selera naciowego, pomidora, jabłka lub marchewki. Wprowadzenie innych surowców, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego nie jest zalecane z uwagi na spowolnione, a wręcz zaburzone procesy detoksykujące. Można rozważyć lekki spacer, saunę, gorącą kąpiel lub masaż, zabiegi te wspomagają detoksykację i z pewnością pozwolą na chwilę relaksu.

Zakończenie kuracji. Cel został osiągnięty, zrealizowany jest jednak w około 75%. Przed Tobą czas wyjścia z kuracji sokowej który wpłynie na Twój organizm i jego stan w późniejszym okresie. Bez względu na czas trwania diety organizm musi przyzwyczaić się na nowo do konsumpcji pokarmów o konsystencji stałej. W pierwszych dniach należy skupić się na warzywach i owocach oraz stopniowo wprowadzać zdrowe nawyki rezygnując z dotychczasowych błędów żywieniowych. Warto zadbać o obecność strączków, orzechów, pestek, produktów pełnoziarnistych, ryb, chudego mięsa i zdrowych tłuszczy nie zapominając o warzywach które powinny być składnikiem każdego posiłku.

Dieta OPTIMUM na 3 dni: 279 zł