Wino do dziczyzny

Avatar photo
31 stycznia 2019,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Choć niektórym trudno jest w to dziś uwierzyć, dziczyzna jest jedną z najważniejszych tradycji kulinarnych naszego kraju. Przed laty, bez przerwy gościła ona na biesiadnych stołach w Polsce, w najróżniejszych postaciach. Smakowite potrawy na bazie tego rodzaju mięsa przyrządzone na wiele sposobów, podbijały kubki smakowe naszych przodków. Niestety, po jakimś czasie dziczyzna odeszła nieco w zapomnienie, znikając z naszych książek kulinarnych. Ale choć nadal nie jest ona powszechnie używana w polskich domach, to moda na dziczyznę na szczęście wraca, z czego zdecydowanie warto korzystać, trzymając kieliszek wina w dłoni.

Dziczyzna na naszych stołach

Trzeba sobie jasno i wyraźnie powiedzieć, że mięso dzikich zwierząt jest o wiele zdrowsze od tego, które pochodzi od zwierząt hodowlanych. Wielu smakoszy twierdzi także, iż dobrze przygotowana dziczyzna jest znacznie lepsza i wykwintniejsza w swoim smaku. To co może jednak zniechęcać do jej częstego spożywania, to w głównej mierze cena jaką musimy zapłacić za tego typu mięso, a także większe trudności w zakupie dziczyzny dobrej jakości. Warto jednak, choćby od czasu do czasu pozwolić sobie na ten nieco luksusowy posiłek, który powinien być podawany w towarzystwie równie wyjątkowego wina.

Jakie wino dobrać do dziczyzny?

Niewątpliwie, do tak szlachetnego rodzaju mięsa jakim jest dziczyzny, pasuje wino z nieco wyższej półki, również pod względem cenowym. Pamiętajmy jednak, że przecież jest to okazjonalny wydatek, który warto ponieść, aby móc w pełni delektować się taką ucztą.

Pośród polecanych przez ekspertów win do dziczyzny, najczęściej pojawiają się to czerwone, choć oczywiście zdarzają się również wyjątki. Najważniejsza zasada dotyczy jednak regionu, z którego pochodzi takie wino. W opinii wielu osób, powinno ono być produkowane w tych państwach i regionach, które posiadają bogatą tradycję łowiecką. Zauważmy, że dziczyzny jest najczęściej podawana z produktami, które znajdujemy w naturalnym środowisku zwierząt, czyli lasach. Dlatego, gdy dobieramy do niej wino, również starajmy się podążać tym tropem.

Znawcy tego tematu, zwracają uwagę konsumentów na niezwykłą harmonię smaków, jaką tworzą dania z dziczyzny oraz trunki z terenów z tradycjami łowieckimi. Jeśli chodzi o Francję, szczególnie polecane są wina z doliny Rodanu, Burgundii oraz oczywiście Bordeaux. Zachwycić mogą nas także włoskie trunki z Toskanii oraz z hiszpańskiej Nawarry oraz regionu Rioja. Do potraw przygotowywanych z mięsa dzikiego ptactwa, często poleca się natomiast wina z włoskiej Apulli, Molise i Kampanii, a także z regionów południowej Francji.

 

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.