Dieta tłuszczowa czyli jak szybko przybrać na masie

8 lutego 2019, dodał: Natalia1379
Artykuł zewnętrzny

Dieta, dieta, dieta temat, który cały czas jest odnawiany i krąży wokół nas. Coraz to nowsze innowacyjne metody na bycie fit i niekonwencjonalne sposoby, jednak dziś nie będziemy się skupiać na schudnięciu, lecz wręcz przeciwnie dowiemy się jak przybrać na wadze.

Dieta tłuszczowa czyli inaczej dieta z małą ilością węglowodanów. Redukują one apetyt na głód, a to on jest naszym najgorszym wrogiem, gdy staramy się zgubić zbędne kilogramy. Na podstawie wielu badań i obserwacji dowiedziono, że gdy odstawimy węglowodany na rzecz białek i tłuszczów spożywamy mniej kalorii, proste prawda? Wiec przejdźmy dalej Dieta na masę jest odpowiednim sposobem łączenia i wykorzystania składników odżywczych w swoim jadłospisie, który ma za zadanie zwiększenia masy mięśniowej. Podstawowym zadaniem jest zwiększenie kaloryczności posiłków, niemniej jednak należy pamiętać, że kalorie powinny pochodzić z jak najlepszych źródeł, aby nam pomogły a nie zaszkodziły i poprowadziły nas do zguby. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na efektowne budowanie masy mięśniowej, jest sen i regeneracja. W czasie odpoczynku dochodzi do znacznej odbudowy strat powstałych w trakcie treningu. Codzienna długość snu powinna wynosić od 7 do 9 godzin dziennie.

Zadajmy sobie bardzo ważne pytanie; dlaczego tyjemy, dlaczego z biegiem czasu przybywa nam tkanki tłuszczowej? Otóż w dużej mierze odpowiedzialna jest za to insulina, czyli hormon, który ma za zadanie pilnowanie poziomu cukru we krwi. Mała ciekawostka o, której pewnie większość z Was nie wiedziała, otóż insulina jest produkowana przez trzustkę, więc zanim jeszcze zaczniemy cokolwiek jeść, stymulujemy ją samą myślą o nadchodzącym posiłku. Gdy poziom insuliny wzrasta, organizm magazynuje tłuszcz i odkłada, gdy spada gromadzi go, jednak tym razem wykorzystuje jako paliwo przez co zmniejsza się jego ilość w naszym organizmie. Pamiętajmy, że za odkładanie tłuszczu w organizmie odpowiadają węglowodany.

Dieta tłuszczowa odpowiada za pozbycie się węglowodanów ze swojej diety na rzecz białka i tłuszczu, które nas nie tuczą. Pod terminem „dieta na masę” kryje się nie tylko właściwy plan żywieniowy, bo gdy będziemy się opierać tylko na diecie nie uzyskamy wymarzonego efektu. Warto pamiętać, że podstawą w każdej aktywności fizycznej jest regularny i odpowiednio ułożony trening w zależności, jaki chcemy uzyskać efekt.

Podczas całego procesu ważnym aspektem o, którym nie możemy zapomnieć jest picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie. Możemy także pozwolić sobie na gorzką i słabą herbatę bez żadnych dodatków, które by tylko zaburzyły prawidłowość naszej diety.

Przykładowy jadłospis na diecie tłuszczowej powinien składać się z 5 posiłków spożywanych w regularnych odstępach czasu.

Zalecane produkty do spożycia:

– kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, orzechy, oliwki

– wielonienasycone kwasy tłuszczowe: ryby, ziarna sezamu, awokado, siemię lniane

– nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego: stek wołowy, boczek, smalec, udka z kurczaka, nabiał czy olej kokosowy.

A coś dla sportowców? Jasne, w ich dietach ważna rolę odgrywa białko pochodzenia zwięrzęcego, które posiada wysoką wartość odżywczą. A gdzie znaleść te wszystkie mikroskładniki?

– mleko, produkty mleczne, sery twarogowe, sery żółte czy serki wiejskie.

– mięso: wołowina, wieprzowina, jagnięcina oraz cielęcina.

– jaja kurze

Nie macie pomysłu na obiad? Nie wiece jak się zabrać za planowanie posiłków? Przygotowaliśmy gotowe przepisy, które pomogą wam zacząć!

 Roladki z łososia wędzonego z twarogiem

Składniki na jedną porcję:

– łosoś wędzony (2 plastry- 100 gram)

– ser twarogowy- półtłusty (2 łyżki)

– jogurt naturalny (2 łyżki)

– pęczek szczypiorku

– pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od umycia i posiekania szczypiorku.

2. Twaróg mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem oraz całość doprawiamy pieprzem dla wyrazistego smaku.

3. Plasterki łososia układamy na talerzu, na każdy plasterek nakładamy wcześniej przygotowany farsz .

4. Całość zwijamy w ruloniki, przyozdabiamy szczypiorkiem przewiązując gotowe przekąski.

 Sałatka Grecka z kurczakiem

Składniki:

– mieszanka sałat (400g)

– pierś z kurczaka

– ser feta (1 szt)

– papryka (1 szt)

– ogórek (1 szt)

– pomidor (1 szt)

– czarne oliwki (2 łyżki)

– olej (3 łyżki)

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj umyte liście sałaty w misce.

2. Pokrój przygotowane warzywa: ogórka, paprykę, pomidora oraz ser w małe kosteczki.

3. Pokrój w skotkę kurczaka, przypraw za pomocą pieprzu, soli i usmaż na patelni.

4. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski; sałatę, warzywa oraz kurczaka, a na wierzch wsyp kostki sera.

Smacznego!