Jakie warzywa jeść aby schudnąć?

4 stycznia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Decyzja o przejściu na dietę nie należy do łatwych, ale jeśli już ją podjęliśmy, stanowi to pierwszy duży plus. Teraz tylko trzeba trzymać się postanowień i konsekwentnie realizować założenia diety, by po kilku tygodniach zobaczyć pierwsze efekty na wadze. Diety bywają bardzo różne i część z nich może nam się kojarzyć z nieprzyjemnymi wyrzeczeniami i przymusowym jedzeniem rzeczy, na które wcale nie mamy ochoty. Tak jednak wcale nie musi być, bo dietę możemy zaplanować tak, by jeść rzeczy smaczne a zarazem zdrowe. Takie, które nie spowodują że przytyjemy, a nawet pomogą w zrzuceniu kilku kilogramów.

(Sprawdź rzetelną recenzję Green Barley Plus)

Elementem wielu diet chętnie polecanym przez dietetyków są warzywa. Mają one niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu nie dostarczamy do organizmu zbyt wiele glukozy, a co za tym idzie – dłużej czujemy sytość i mamy mniejszą ochotę na przekąski między posiłkami. Poza tym warzywa posiadają małą ilość kalorii, ponieważ w większości składają się z wody. Są lekkostrawne i do tego smaczne. Stanowią idealny dodatek do posiłków, ale z powodzeniem możemy jeść je też samodzielnie. Jakie warzywa najlepiej jeść na diecie, by wspomóc odchudzanie i jednocześnie czuć się dobrze ? (Zobac jak nasi eksperci ocenili Probiox Plus)

Pomidory 

Pomidory stanowią świetny dodatek do wielu potraw i są smaczne, choć ich wyrazisty smak nie każdemu przypada do gustu. Mówi się, że zupę pomidorową lubi każdy, ale wiele osób, którzy za nią przepadają, niekoniecznie lubi pomidory w innych daniach. Można próbować to zmienić, urozmaicając nieco ich smak. Pomidory będą lepsze, gdy użyjemy nieco pieprzu oraz soli, która dodatkowo poprawia trawienie. Możemy położyć kilka plastrów pomidora na chleb, jednak będąc na diecie może to nie być szczególnie dobrym pomysłem, ponieważ chleb ma sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny. Dla tych, którzy nie mają nic przeciwko łączeniu białka z węglowodanami dobrym rozwiązaniem może być danie złożone z pomidora i chudego twarogu. Pomidory możemy też traktować jako przekąskę samą w sobie – zastępować nimi na przykład jabłka, czy banany, które są mają więcej kalorii. Pomidory za to nie mają ich prawie wcale, bo tylko 10 w 100 gramach. Świeży pomidor jest zazwyczaj słodkawy, a jeśli trafimy na właściwą odmianę – również mocno soczysty. Warto przekonać się do pomidorów, bo szczególnie latem smakują one wyjątkowo dobrze.

(Recenzja Spirulin Plus)

Marchew 

Marchewka to kolejne warzywo na naszej liście, które może być zarówno stosowane jako dodatek do obiadu, jak i z powodzeniem jedzone samodzielnie. Krótko gotowana, lub całkiem surowa marchewka jest chrupka, a nawet lekko twardawa, dlatego świetnie ćwiczy nasze zęby. Osoby mające problemy żołądkowe powinny dbać jednak o tym, by ją dobrze pogryźć. Marchew możemy też ugotować, ale pamiętajmy, by nie robić tego zbyt długo, bo im dłużej jest gotowana, tym więcej wartości traci. Optymalny czas gotowania średniej marchwi to około 10 do 15 minut. Marchew możemy spożywać pod różnymi postaciami, zarówno na słono, jak i na słodko. Jeżeli ma nam zastąpić deser, możemy do gotującej się wody wsypać bardzo niewielką ilość cukru, lub miodu, który jeszcze lepiej podkreśli jej naturalnie słodki smak. Marchew może też stanowić świetny dodatek do obiadu, na przykład być zamiennikiem bardziej kalorycznych ziemniaków. Dobrym pomysłem na bardziej wykwintne danie będzie puree z marchwi, podane z chudym, gotowanym mięsem z kurczaka. Marchew cenimy też za jej ogromne właściwości zdrowotne. Zawiera beta-karoten, który znakomicie działa na wygląd naszej skóry. Do tego, jest bogatym źródłem cennej dla nas witaminy A. 

Brokuły i szpinak 

Tym z nas, którym brokuły i szpinak nie kojarzą nam się najlepiej z dzieciństwa, warto przełamać ten zupełnie niepotrzebny opór. To bowiem bardzo smaczne, a do tego niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywa. Zawierają tylko około 50 kalorii w 100 gramach, a ich liczne właściwości zdrowotne są doceniane przez dietetyków na całym świecie. Brokuł jest bogatym źródłem witaminy D, co pomaga zapobiegać osteoperozie, a duża ilość błonnika sprawia, że jest to warzywo szczególnie przydatne dla osób na diecie. 
Brokuły są znakomite jako zamiennik ziemniaków. Świetnie komponują się z mięsem oraz lekkimi sosami. Na diecie najlepiej spożywać je krótko gotowane – wtedy nie tracą zbyt wiele swoich wartości odżywczych, a przy tym mają nadal mało kalorii. Pamiętajmy, by nie jeść ich smażonych na przykład z bułką tartą, bo może to znacznie zwiększyć kaloryczność takiego posiłku. 

Szpinak również świetnie nadaje się do zjedzenia jako samodzielne danie, a najlepszy jest wtedy, gdy go odpowiednio dobrze przyprawimy. Możemy też nim nadziewać mięsa i inne dania. Bardzo ostatnio popularnym, a zarazem dietetycznym posiłkiem jest kurczak faszerowany szpinakiem. Taka potrawa smakuje i wygląda niezwykle wykwintnie, dlatego możemy sobie na nią od czasu do czasu pozwolić, nawet będąc na diecie. 

Szparagi 

Podobnie jak zdecydowana większość warzyw, szparagi również są niskokaloryczne. Posiadają niski indeks glikemiczny (15), dzięki temu po ich spożyciu na dłużej zachowujemy uczucie sytości. Dodatkowo, szparagi mają tylko 40 kalorii w 100 gramach i posiadają cenne wartości odżywcze. Zawierają sporo ważnych dla nas witamin oraz są źródłem między innymi potasu, magnezu, czy fosforu. Pamiętajmy, by jeść szparagi świeże – najlepiej do 48 godzin po zerwaniu, a gotować tylko przez około 10-15 minut, ponieważ należą do warzyw, które szybko tracą swoje wartości odżywcze. 

Ziemniaki – czy są wskazane na diecie ? 

Ziemniaki są tematem wielu sporów pomiędzy zwolennikami zdrowego odżywiania. Część z nich uważa bowiem, że są one tuczące, niekorzystnie wpływają na naszą wagę i powinny być raczej zabronione w czasie diety. To jednak tylko po części prawda. Owszem – ziemniaki posiadają więcej kalorii niż inne warzywa, bo gotowany ziemniak ma ich około 90 w 100 gramach. Kaloryczność takiego posiłku zależy jednak głównie od tego, z czym je podajemy. Często bywa, że będąc przyzwyczajonym do różnego rodzaju sosów, obficie polewamy nimi ziemniaki, co istotnie zwiększa kaloryczność takiego dania. Pamiętajmy jednak, że ziemniaki znakomicie smakują też bez dodatków. Możemy przyrządzić na przykład puree ziemniaczane bez dodatku śmietany. Będzie ono stanowiło bardzo dobre uzupełnienie dania złożonego z chudego mięsa, innych warzyw, lub po prostu zupy. Ziemniaki bardzo korzystnie wpływają też na poziom cholesterolu w naszej krwi. Wniosek jest jeden – jeśli lubimy ziemniaki, nawet będąc na diecie nie mamy obowiązku rezygnowania z tych warzyw – wystarczy tylko spożywać je niezbyt często, w odpowiednich ilościach i bez kalorycznych dodatków.