Zdrowa żywność – coraz silniejszy trend. Czy popularne supermarkety za nim podążają?

12 grudnia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Z roku na rok coraz więcej osób żywo interesuje się tematem zdrowego odżywiania, coraz świadomiej je, przygotowuje posiłki czy wybiera produkty spożywcze w sklepie. Całe społeczeństwo staje się coraz bardziej uwrażliwione na kwestie dostarczania do organizmu odpowiedniej ilości niezbędnych składników, bilansowania własnej diety czy rozsądnego przyrządzania swojego dziennego menu.

Coraz więcej osób zwraca baczną uwagę na to, co kładzie na swoich talerzach. Przygotowywane posiłki już nie są przypadkowe, skomponowane z tego, co jest dostępne w sklepie na każdym rogu ulicy, gdyż bardzo często popularne produkty są po prostu dość marnej jakości. A zwrócić należy uwagę na fakt, iż świadomość społeczna dotycząca zdrowych nawyków żywieniowych jest coraz wyższa. Wiąże się to z popularnością wielu diet, trendów żywieniowych oraz lepszym dostępem do nawet najbardziej egzotycznych produktów.

O ile jeszcze kilka lat temu ekologiczna żywność, produkty z certyfikatami bio, eko były dostępne jedynie w niszowych sklepach ze zdrową żywnością, do których dostęp mieli wyłącznie mieszkańcy wielkich aglomeracji miejskich, tak dzisiaj wszystkie większe supermarkety sieciowe, dyskonty w swoim asortymencie mają produkty zdrowe, potrzebne do stworzenia pełnowartościowych posiłków.

Nie jest już żadnym problemem zakupienie nasion chia, jagód Goji, orzechów ze wszelkich stron świata, suszonych fig, mago lub płatków kokosu. To z nich można przygotować  zdrowe i sycące desery, śniadania czy ciasta. Warto być na bieżąco z asortymentem najbliższych sklepów, ponieważ dość często pojawiają się jednorazowo, w ofertach specjalnych, produkty ze wszystkich stron świata, które mogą być potrzebne do wypróbowania niecodziennych przepisów. Prostym sposobem na zaznajomienie z ofertą danego sklepu jest przeglądanie  np. w gazetek Tesco czy gazetek z Carrefoura.  To z nich dowiemy się o najnowszych promocjach i ofertach specjalnych.

Także weganie i alergicy są w coraz lepszej sytuacji, mają bowiem do wyboru coraz szerszą gamę produktów i składników, odpowiednich dla ich diety, dostępnych od reki. Popularne na rynku stają się wszelkie pasty zrobione na bazie warzyw strączkowych i innych, hummusy, tofu. Popularne supermarkety maja wydzielone regały i lodówki na produkty przeznaczone dla jaroszy. Nie jest problemem zakupienie napojów sojowych, mleka ryżowego, migdałowego (zamienników klasycznego krowiego mleka z zawartością laktozy, na której nietolerancję cierpi coraz więcej osób) czy olejów pełnych dobrych tłuszczy np. z nasion malin, pestek dyni czy czarnuszki. W gazetkach reklamowych,np. gazetkach Kauflandu, które są dostępne w sklepach oraz są roznoszone do bloków i skrzynek pocztowych, jak również są aktualizowane w internecie, znajdziemy również ogrom propozycji dla osób, które nie spożywają glutenu. Bezglutenowe pieczywo,przekąski czy ciasta to jedynie kilka z propozycji dostępnych w supermarketach. Wszystko po to, by móc smakować życie w stu procentach!

Mity, które przez lata narosły wokół produktów ekologicznych lub specjalistycznych, dedykowanych alergikom czy osobom z nadwrażliwościami pokarmowymi, pora obalić! Niech nie będzie już wymówką drastycznie wygórowana cena tychże – powszechna dostępność sprawia, że z tygodnia na tydzień ceny są coraz bardziej konkurencyjne, dodatkowo warto śledzić wszelki  promocje i rabaty przyznawane na zakup kilku opakowań lub kilku sztuk produktu. To właśnie wtedy jest ten czas, kiedy można uzupełnić własne spiżarnie, lodówki, a przy okazji zaoszczędzić na inne przyjemności.

Artykuł powstał we współpracy z Kupino.pl – nową witryną rabatowo-promocyjną w Polsce.