Barszcz zbójnicki

3 grudnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Barszcz zbójnicki

Składniki:
– włoszczyzna z kapustą włoską
– 1500 ml wody
– 300 g boczku wędzonego
– 300 g rostbefu
– 150 g ziemniaków
– 150 g suchej fasoli
– 400 g świeżych pomidorów
– 300 g buraków
– 3-4 łyżki koncentratu buraczanego
– 120 ml śmietany 18%
– 2 łyżki mąki
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy
– sól, pieprz, cukier
– posiekany koperek

Przygotowanie:
1. Fasolę namoczyć na kilka godzin. Do garnka z zimną wodą włożyć wołowinę, wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i gotowa na niewielkim ogniu ok. 1 godz., aż fasola stanie się lekko miękka.
2. Do zupy dodać oczyszczoną, obraną i pokrojoną włoszczyznę, połowę buraków. Oddzielnie ugotować pomidory oraz pozostałe buraki. Wyjąć ugotowane mięso oraz boczek, pokroić drobno, tłuszcz usunąć, paski mięsa i wędliny włożyć ponownie do garnka. Pomidory przetrzeć do zupy, obrać buraki i zetrzeć na tarce prosto do garnka, wlać koncentrat buraczany. Doprawić solą, pieprzem, cukrem.
3. Dwie łyżki mąki rozprowadzić wodą, wlać do zupy, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Przed podaniem można wcisnąć do zupy rozgnieciony czosnek, dla podkreślenia smaku.
4. Zupę podawać w glinianych miseczkach posypaną świeżą zieleniną.

Przepis pochodzi z książki Mega zupy na cały rok wydanej nakładem Wydawnictwa Rea SJ