Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – recenzja

28 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Beata Anna Dąbrowska:

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to kompendium wiedzy o modnej diecie dr Dąbrowskiej wraz z ciekawymi przepisami Beaty Dąbrowskiej. Dieta dr Dąbrowskiej, zwana też dietą warzywno-owocową polecana jest jako skuteczna kuracja oczyszczająca, odchudzająca i lecznicza. To dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. To dieta stosunkowo restrykcyjna, opierająca się na określonej grupie produktów, w tym głównie warzywach i owocach. 

We wstępie książki Beaty Dąbrowskiej, gościnnie Ewa Dąbrowska zachęca do stosowania diety warzywno-owocowej, gdyż jak twierdzi niesie ona tylko pozytywne efekty. Podaje podstawowe rady, uwagi i instrukcje niezbędne dla osób, które decydują się na przejście na dietę warzywno-owocową. Mówi o zaletach i etapach terapii oczyszczającej,a także potrzebnym sprzęcie kuchennym oraz komponentach uzupełniających diety, a także przygotowaniu do postu i koniecznych zakupach. Ewa Dąbrowska twierdzi, że jedzenie, które spożywamy, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebuje nasz organizm.

Zdecydowana większość książki to jednak przepisy Beaty Dąbrowskiej na smaczne, aromatyczne, pełne witamin potrawy, które mają życiodajną moc, polepszają i odbudowują wygląd skóry, niwelują uczucie zmęczenia, ograniczają infekcje i zwiększają odporność. Książka przedstawia zbiór różnorodnych przepisów na potrawy przygotowane tylko i wyłącznie z warzyw i owoców. W grupie pomysłów na dania surowe znajdziemy przepisy na surówki, w tym między innymi na surówkę z czerwonej kapusty i pomidora, surówkę selerowo-jabłkową z kiełkami rzodkiewki, surówkę z białej rzodkwi z pestkami granatu, surówkę z kiszonymi ogórkami, surówkę z pomidorków i grejpfruta oraz wspaniałe pomysły na soki owocowe, warzywne i mieszane.

Autorka podaje również receptury na kiszonki i octy, w tym kiszoną kapustę i ogórki, zakwas z buraków, kiszoną brukselkę czy ocet jabłkowy. Wśród pomysłów na dania gotowane znajdziemy między innymi przepis na: jarskie leczo, nadziewaną paprykę, bigos warzywny, jarskie gołąbki, makaron z cukinii, pomidory faszerowane kiszoną kapustą, zapiekankę z kalafiora, kiszoną marchew pieczoną, seler po grecku czy pieczone jabłka. Pomiędzy przepisami autorka podaje zalety i walory wybranych warzyw i owoców, a także ziół, kiełków i przypraw. W książce znajdziemy również receptury na herbatki, kompoty, zupy i przekąski, jak np. pomidorki z rzodkiewką, suszone jabłka, dipy i sosy. Autorka przedstawia także pełne menu na 10 dni z propozycjami na śniadanie, obiad i kolację.

 

Piękna oprawa graficzna, niezwykle atrakcyjne zdjęcia i prostota oraz różnorodność przepisów zachęcają do pokochania warzyw, owoców, ziół i kiszonek oraz soczyście i kolorowo namawiają do poznawania i delektowania się nowymi smakami. Książka Beaty Dąbrowskiej Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest doskonała merytorycznie, a jednocześnie ciekawa, przejrzysta i bardzo ładnie wydana.

Polecamy serdecznie.

Doktor Ewa Dąbrowska to pochodząca z Gdańska doktor nauk medycznych, specjalizująca się w zagadnieniach dotyczących wpływu żywienia na stan zdrowia ludzkiego. Jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień naukowych.

 

Szczegóły: wydawnictwowam.pl