Czarny ryż – 4 super przepisy i właściwości dla zdrowia

10 listopada 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o czarnym ryżu? Zazwyczaj rzadko gości on w naszej kuchni, a szkoda. Posiada on mnóstwo właściwości i jest ciekawym dodatkiem w kuchni. Zobacz jakie przepisy przygotowaliśmy.

czarny ryż danie

 

Właściwości

Czarny ryż można jeszcze spotkać pod nazwą ryżu fioletowego lub zakazanego, ponieważ w starożytnych Chinach był on rarytasem tylko dla cesarza.

Właściwości tego ryżu to przede wszystkim antyocyjany pozytywnie wpływające na wzrok, układ krążenia oraz wątrobę.

Dodatkowo posiada witaminy E oraz mnóstwo błonnika.

Gotowanie

 

Czarny ryż gotuje się w miarę długo, ale w zamkniętym pojemniku można przechowywać go w lodówce nawet do 3 dni.

Proporcje to 1:2,5

  • 200g suchego ryżu – dokładnie wypłukanego pod bieżącą wodą
  • 500ml zimnej wody

Gotuj  ryż przez 20 minut do momentu wchłonięcia wody, a następnie odparowuj 10 – 15 minut.

czarny ryz przepisy

Z krewetkami

Co kupić?

  • 300 g czarnego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 20 krewetek, obranych
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie aż do miękkości. Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki i zalej je winem. Gotuj je na małym ogniu do czasu aż wino wyparuje. Po tym dodaj ryż do krewetek, gotuj parę minut i na koniec posyp szczypiorkiem oraz skrop oliwa z oliwek.

carny ryz z krwetkami

Risotto

Co kupić?

  • 400 g czarnego ryżu
  • średnia cukinia
  • puszka groszku
  • czerwona cebula
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotuj ryż w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanej oliwie i dodaj groszek. Potem dorzuć ryż i partiami dolewaj bulionu, kiedy pierwszy się wchłonie. Kiedy dodasz cały bulion to dolej wina i czekaj aż ryż wszystko wchłonie. Dodaj przyprawy do smaku.

czarny ryz

Z kalafiorem

Co kupić?

  • 125 g czarnego ryżu (3/4 szklanki)
  • 1/2 ugotowanego kalafiora al dente
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łodygi selera naciowego

 sos:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Kalafior również gotujemy w wodzie z solą ok 15 minut. Następnie należy go odcedzić. Seler naciowy obierz i pokrój w kosteczkę, a pomidorki pokrój na pół. Czosnek zetrzyj na tarce i zmieszaj z jogurtem oraz solą i pieprzem. Na talerz wykładaj ryż, kalafior, seler, pomidorki i na końcu polej sosem.

czarny ryz

Pudding

Co kupić?

  • 1 szklanka (ok. 200g) czarnego ryżu
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 i ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub innego środka słodzącego
  • szczypta wanilii i cynamonu do smaku
  • do dekoracji: pokrojone w kostkę egzotyczne owoce (np. banany, mango, ananas, papaja, kiwi) oraz wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Wymieszaj w garnku ryż, mleko kokosowe, sól oraz wodę. Doprowadź całość do wrzenia po czym zmniejsz temperaturę. Teraz gotuj składniki pod przykryciem, aż ryż zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty – około godzinę. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać. Gotowy ryż wymieszaj z cukrem i przyprawami. Jedz pudding na ciepło lub zimno polany mlekiem kokosowym.

pudding czarny ryz