Agnieszka Cegielska: Naturalnie 2 – recenzja

9 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Agnieszka Cegielska: Naturalnie 2

Książka Naturalnie 2 to kontynuacja bestsellerowego poradnika Agnieszki Cegielskiej, która w cyklu Naturalnie w programie Dzień Dobry TVN propaguje zdrowy styl życia i zachęca do zdrowego odżywiania i korzystania ze skarbów natury.

Zdrowe odżywianie, bycie fit, bio czy eko są obecnie nie tylko wyznacznikiem mody, ale także swoistym sposobem na życie. Agnieszka Cegielska, jak sama pisze we wstępie do swojej nowej książki zaprasza do ogrodu pełnego skarbów natury dla zdrowia i radosnego życia. Bohaterami nowej odsłony poradnika są między innymi: borówki, pigwa, granat, figa i roszponka oraz kardamon, kozieradka, morwa, żyworódka, bratek i obok nich cynk, propolis i kasza gryczana. Każdy z bohaterów, to osobny rozdział książki, w którym znajdziemy podstawowe wiadomości o roślinie, w ujęciu gawędziarskim, lekkim i przyjemnym, uzupełnionym opiniami różnych osób, które tę wiedzę uzupełniają własnymi spostrzeżeniami i doświadczeniem. Autorka w przystępny sposób opowiada o pochodzeniu danych produktów, ich zaletach dla zdrowia, oraz odpowiada na pytanie, dlaczego oraz w jaki sposób warto ich używać w budowaniu codziennego jadłospisu. Pisze językiem lekkim, bardzo ciepłym, bezpośrednim, bez teoretyzowania i zbędnych wywodów. Podkreśla też bardzo wyraźnie i z wielką pasją pozytywny wpływ produktów naturalnych na nasze zdrowie.

Dodatkowo każdy roślinny bohater przedstawiony jest także w przepisach, stąd za pomysłami autorki możemy we własnej kuchni rozkoszować się dobrodziejstwem naturalnej apteki. Agnieszka Cegielska przedstawia między innymi pomysły na przygotowanie kanapek z serem kozim, awokado i pigwą, rozgrzewającego ryżu z granatem, sałatki z figami i orzechami, kaszy gryczanej z burakami i orzechami, owsianki z makiem i skarbami natury, kremu z kalafiora z kuminem, suszonymi pomidorami i pietruszką, batatów z kozim serem i rozmarynem, sałatki z bratka i jego koleżanek, czy oliwy z lawendą i rozmarynem. Przepisy są proste, niewymagające, zatem każdy może z tych inspiracji skorzystać dla własnego zdrowia.

Czy wiecie, czym warto karmić mężczyzn dla wierności i lojalności, jaka roślina pomaga na dolegliwości kobiece, a jaka łagodzi skoki ciśnienia? Które rośliny pomogą zwalczyć objawy grypy, a które dodają urody i łagodzą stany zapalne skóry? Na te i wiele innych pytań odpowiada autorka książki, jednocześnie udowadniając, jak wiele właściwości mają naturalne skarby natury. Dzisiaj często nie pamiętamy o tym, z czego korzystały nasze babcie, zapominamy lub wręcz nie wiemy, jakie właściwości mają te składniki. Warto je poznać bliżej i wprowadzić do swojego życia. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna.

Na uwagę zasługuje także wydanie książki. Twarda, matowa oprawa, piękne i ciekawe fotografie, ładna czcionka, ciekawe, kolorowe wyróżnienia w tekście. Całość jest przejrzysta i bardzo harmonijnie uporządkowana, co ułatwia odnajdywanie interesujących nas produktów. Książka jest zatem nie tylko ciekawa, ale i bardzo przyjemna w odbiorze, co dla wielu jest ogromną zaletą, większość z nas to przecież wzrokowcy. Ponadto zdjęcia autorki, nadają książce bardzo indywidualny i osobisty charakter, przez co czytelnik ma wrażenie, że rozmawia z samą autorką.

Warto mieć pod ręką, to ciepła, pełna wartościowych informacji, ważna książka.

Polecamy serdecznie.