Kumkwat czyli minipomarańcza i jej właściwości
Kumkwat to bardzo ciekawy owoc z rodziny cytrusowych. Wyglądem bardzo przypomina pomarańczę, ale nią nie jest. Stąd też inna nazwa kumkwatu czyli złota pomarańcza lub karłowata pomarańcza. Kumkwat to źródło beta karotenu, które wpływa pozytywnie na naszą skórę i spowalnia proces starzenia się komórek. Dodatkowo kumkwat usprawnia trawienie, a do tego pysznie smakuje.
Co to za owoc?
Kmkwat występuje w Azji, ale możne też go spotkać w Ameryce Północnej i Południowej. Owoc ten rośnie na kilkumetrowych krzewach i posiada eliptyczne liście, pojedyncze kwiaty oraz pomarańczowo – złote owoce.
Kumkwat zaliczany jest do cytrusów i słynie z bardzo cienkiej i miękkiej skórki. Posiada ona słodkawy smak i świetnie się komponuje z kwaśno – gorzkim miąższem.
Właściwości
Kumkwat posiada mnóstwo składników odżywczych. W tym cudownym owocu znajdziesz przede wszystkim:
- potas
- magnez
- fosfor
- wapń
- witaminy C, E, B
- prowitaminy A
- błonnik
- cukry proste
Co ciekawe kumkwat jest owocem niskokalorycznym ( tylko 71 na 100 g ). Jedyny minus kumkwatu to jego cena. Niestety kilogram kosztuje nawet do 50 zł.
Złota pomarańcza w kuchni
Kumkwat możesz wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Świetnie smakuje jako dodatek surowy, jak i poddany obróbce chemicznej. Możesz wykorzystać kumkwat do deserów, lodów, ciast, sorbetów, czy faszerowanych mięs.
Kumkwat stosuj również do napoi takich jak grzane wino, piwo, tradycyjna herbata.
Jeżeli chodzi o przyprawy kumkwat idealnie komponuje się z chili, imbirem, cynamonem, czy gałką muszkatołową.
Wybierając kumkwat zwróć uwagę na jego skórkę. Powinna być lśniąca, być w jednolitym kolorze i nie posiadać przebarwień. Przechowuj owoc w temperaturze pokojowej do 5 dni lub w lodówce do 14 dni.
Przepisy z użyciem kumkwatu
Ciasto z kumkwatów
Co kupić?
- 200 gram macerowanych kumkwatów
- 200 gram mielonych migdałów
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek
Przygotowanie:
Kumkwaty należy zmiksować na gładką masę. Następnie dodaj migdały, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Teraz zmiksuj całość. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Dno wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz przez 50 minut. Gotowe ciasto będzie odchodzić od brzegów oraz będzie wilgotne w środku. Pozostaw je do wystygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i udekoruj lukrem.
Owsianka
Co kupić?
- pół szklanki płatków owsianych
- łyżeczka miodu
- garść migdałów
- pół banana
- 4 kumkwaty
- szczypta nasion chia
Opłucz płatki owsiane na sicie i przełóż je do garnka. Zalej je zimną wodą tak aby płyn sięgał 1- 2 cm nad płatkami. Gotuj przez kilka minut po czym przełóż do miski i dodaj kumkwaty, siekane migdały, pokrojonego banana, szczyptę nasion chia. Całość polej łyżeczką miodu.
Kandyzowane kumkwaty
Co kupić?
- kumkwat 200 g
- cukier kryształ 1 szkl.
- woda 1 szkl.
- cytryna 1 duża
Przygotowanie:
Kumkwaty umyj, sparz, osącz i pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj syrop z wody i cukru, tak by odparował do połowy objętości. Potem włóż do syropu kumkwaty i gotuj na małym ogniu aż staną się szkliste. Po chwili dodaj sok wyciśnięty z dużej cytryny. Po ugotowaniu wstaw wystudzony garnek do lodówki na całą noc lub dobę. Po tym czasie odcedź i przełóż do słoiczka.