kluski serowo-miętowe z truskawkami

21 czerwca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

składniki:

200 g twarogu

1 jajko

1/2 szklanki mąki

liście mięty

50 g orzechów włoskich

1 łyżka miodu

2 łyżki masła

1 łyżeczka cukru

200 g truskawek

sól, cynamon

  • twaróg pokruszyć widelcem, dodać jajko, wymieszać,
  • dodać mąkę, cukier, szczyptę soli, posiekaną miętę,
  • wyrobić ciasto widelcem (będzie gęste),
  • na osoloną wrzącą wodę wrzucać porcje ciasta widelcem,
  • gdy kluski wypłyną na powierzchnie odcedzić i przelać zimną wodą,
  • na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, chwilę podgrzewać,
  • dodać miód i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając,
  • kluski rozłożyć na talerzach, dodać pokrojone na pół truskawki,
  • posypać po wierzchu orzechami z masłem i cynamonem

file1277127035