kluski serowo-miętowe z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
200 g twarogu
1 jajko
1/2 szklanki mąki
liście mięty
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
200 g truskawek
sól, cynamon
- twaróg pokruszyć widelcem, dodać jajko, wymieszać,
- dodać mąkę, cukier, szczyptę soli, posiekaną miętę,
- wyrobić ciasto widelcem (będzie gęste),
- na osoloną wrzącą wodę wrzucać porcje ciasta widelcem,
- gdy kluski wypłyną na powierzchnie odcedzić i przelać zimną wodą,
- na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, chwilę podgrzewać,
- dodać miód i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając,
- kluski rozłożyć na talerzach, dodać pokrojone na pół truskawki,
- posypać po wierzchu orzechami z masłem i cynamonem