Zupa z botwiny – smaczna i niedroga, idealna na wiosenny obiad

23 maja 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Botwina to sezonowe warzywo, które warto wykorzystać w kuchennym menu. Zupa z botwiny to chyba najpopularniejsze danie, które możesz przygotować na bazie młodych buraczków. Sprawdź, co dobrego – oprócz smaku – ma w sobie to pyszne warzywo!

Zupa z botwiny zawdzięcza smak młodym liściom

Burak ćwikłowy jest warzywem powszechnie wykorzystywanym w kuchni polskiej. Na jego bazie powstaje wiele znanych i lubianych potraw. Co ciekawe, nie tylko korzeń buraka znajduje zastosowanie, ale także jego młode liście i łodygi, z których przyrządza się niezwykle smaczną i popularną w Polsce potrawę – botwinę.

Zupa z botwiny może być przyrządzona na wiele sposobów. Do jej przygotowania potrzebne są zarówno korzenie tej rośliny, łodygi, a przede wszystkim liście. Możesz do niej dodać naprawdę różne składniki, aby uzyskać niepowtarzalny smak.

Zupa z botwiny – bogate źródło cennych składników odżywczych

Botwinka, jak popularnie nazywana jest zupa przygotowywana z młodych buraków ćwikłowych, to świetne, wiosenne danie obiadowe, bogate w witaminy i mikroelementy. Co więcej, jest ona doskonałym źródłem antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Jest także niezwykle bogata w błonnik wspomagający procesy trawienne. Kiedy zatem w sklepach zaczynają pojawiać się młode buraki ćwikłowe, koniecznie należy się w nie zaopatrzyć i na ich bazie przygotować smaczną i zdrową zupę z botwiny.

Składniki niezbędne do przyrządzenia botwiny

Botwinkę stosunkowo łatwo przyrządzić. Do jej ugotowania będziemy potrzebowali kilku niezbędnych składników:

  • pęczek botwinki,
  • około 2 litrów bulionu,
  • włoszczyznę, najlepiej młodą,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżkę mąki,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, ewentualnie cukier do smaku.

Prosty przepis na przepyszną zupę z botwiny

Przygotowanie warzyw

Botwinę umyj, jej korzenie obierz i zetrzyj na tarce. Łodygi i liście drobno posiekaj. Włoszczyznę umyj, obierz i również zetrzyj na tarce. Na gotujący się bulion wrzuć wcześniej przygotowane warzywa i ugotuj do miękkości. Dodaj przyprawy.

Zagęszczenie zupy

Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, przygotuj zagęszczenie do zupy. W 2-3 łyżkach zimnej wody rozprowadź łyżkę mąki oraz 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przygotowanego w ten sposób zagęszczenia wlej stopniowo kilka łyżek gorącego wywaru, a następnie całość przelej do zupy i zagotuj. Przemieszaj od czasu do czasu.

Końcowe dosmaczenie

Tak przygotowaną zupę z botwiny należy jeszcze doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie dosłodzić do smaku. Botwinkę można podawać z makaronem, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, jajkiem ugotowanym na twardo lub z innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!