Chłodnik z pora z koperkiem
Chłodnik z pora posiada dość wyrazisty smak, a dzięki dodaniu śmietanki jest pożywny i syty. Por ze względu na zawartość żelaza jest polecany w diecie przy anemii i dostarcza więcej żelaza niż buraki. Wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego podczas przygotowania tego dania dodajemy sok z cytryny. Por posiada ponadto działanie moczopędne i oczyszczające czyli skutecznie wspomaga usuwanie zalegającej wody w organizmie.
Chłodnik z pora
Składniki:
500 g białych części pora
100 g masła
2 łodyżki selera naciowego
cytryna
5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 l bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki
koperek
sól morska i pieprz świeżo mielony
starty parmezan lub inny twardy ser około 50 gram
bagietka
masło czosnkowe do posmarowania bagietek
Przygotowanie:
Bagietkę lub tosty posmarować masłem, posypać pieprzem i koperkiem. Zapiec w piekarniku tak aby była chrupiąca. Selera oraz por pokroić w kostkę, poddusić na maśle w rondelku. Dodać pokrojone ziemniaki, całość zalać bulionem, gotować około 15 do 20 minut, wystudzić. Do całości dodać śmietankę (można ją wcześniej ubić mikserem), doprawić do smaku sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Wymieszać z bulionem. podawać z grzankami chłodnik, na koniec posypać parmezanem wedle upodobania.