Rozwój małego organizmu potrzebuje znacznie więcej składników odżywczych niż ma to miejsce u dorosłego człowieka, więc decydując o tym, co powinno jeść nasze dziecko, musimy dobrze skomponować jego jadłospis. W mięsie jest bowiem dużo łatwo przyswajalnego białka, które trudno zastąpić oraz wiele cennych witamin i minerałów. Zwłaszcza niezastąpiona jest w nim witamina B12, dostępna też w jajkach i produktach mlecznych. Nie wolno więc zaprzestać podawania dziecku mleka i jego przetworów (głównie ze względu na białko i wapń) oraz jajek. Musi też bezwzględnie jeść ryby, co najmniej raz w tygodniu. Polecane są także produkty zbożowe: kasza gryczana, brązowy ryż, chleb razowy i graham a także warzywa strączkowe, by uzupełnić niedobory białka w diecie. Zamiast słodyczy zaproponuj maluchowi zdrowe przekąski z orzechów, migdałów, pestek dyni i suszonych owoców. Aby lepiej przyswajało żelazo, zrezygnuj z podawania herbaty i napojów gazowanych typu cola. Gotując na parze ustrzeżesz potrawy przed utratą cennych witamin i soli mineralnych.
Należy dbać przy tym, by dieta dziecka była różnorodna, a potrawy były podane w atrakcyjnej, estetycznej formie. Mały wegetarianin musi zjeść więcej niż jego rówieśnicy, którzy nie rezygnują z mięsa. Najlepiej taką decyzję skonsultować z lekarzem i dietetykiem, którzy przedstawią korzyści i zagrożenia oraz podpowiedzą, jak nie zaszkodzić tą dietą zdrowiu dziecka.
Zobacz również:
- Wegetarianizm i ciąża – mity i fakty
- Witarianizm – wegańska surowa dieta: na czym polega?
- Czy można stosować dietę wegetariańską u małych dzieci?
- żywienie dzieci – dyskusje na forum