Musimy być świadomi i doceniać jaki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmy ma woda. Jej picie jest podstawą zachowania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. To najbardziej neutralny i najlepszy płyn. Doskonale wpłynie na wygląd, poprawi metabolizm, pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę.
Naturalna woda nie zawiera kalorii i jest najbardziej polecana spośród wszystkich napoi. Kluczową kwestią jest mineralizacja wody, czyli ilość rozpuszczonych w wodzie składników mineralnych. Warto sprawdzić, która woda ma najwięcej, a która najmniej minerałów.
Woda – źródło cennych minerałów
Wszystkie dostępne wody są bezpieczne dla zdrowia. To jaką wodę wybierzemy będzie miało znaczenie, w jakim celu będziemy ją spożywać. Ze względu na ilość zawartych pierwiastków wyróżniamy trzy rodzaje wód mineralnych:
– woda wysokozmineralizowana – zawiera od 1500-4000 mg składników mineralnych w litrze wody. Wskazana dla sportowców i osób intensywnie pracujących fizycznie. Nie mogą jej pić kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z zaburzeniami odpornościowymi, nerek i nadciśnieniem oraz dzieci. Zbyt duża zawartość soli mineralnych może prowadzić do obciążenia nerek niemowlęcia.
– woda średniozmineralizowana – zawiera od 500-1500 ml składników mineralnych na litr. Optymalna zawartość minerałów w tej wodzie stanowi wartościowe uzupełnienie całodziennej diety.
– woda niskozmineralizowana – zawiera od ok. 200-500 mg/l rozpuszczalnych składników mineralnych. Jest idealna do codziennego zaspokajania pragnienia i nawadniania organizmu. Można ją pić w dużych ilościach. Zalecana kobietom w ciąży i matkom karmiącym (u których zapotrzebowanie na płyny jest większe) z uwagi na bezpieczny skład. Dzieci również mogą bez obaw ją spożywać.
Mineralizacja wody – najważniejszy jest skład
Powinniśmy wiedzieć, że woda służy nie tylko do nawodnienia organizmu, ale jest źródłem minerałów. Aby wybrać właściwą wodę mineralną, należy zwrócić uwagę na ogólną liczbę składników mineralnych. Główne składniki mineralne (makroskładniki stanowiące 90-99%) występujące w wodzie to:
– sód
– potas
– magnez
– chlorki
– siarczany
– wodorowęglany
Składnikami podrzędnymi są nieorganiczne związki azotu, krzemiany, żelazo i substancje organiczne. Należy też wymienić mikroskładniki, występujące w śladowych ilościach to fluor, jod, bor, brom, arsen, miedź, cynk, lit, chrom mangan, kobalt, molibden. Zawartość w wodzie wyżej wymienionych minerałów jest podstawą przypisania stopnia mineralizacji.
Mineralizacja wody – pozytywne działanie na organizm
Wiele składników mineralnych przyswajamy z pożywienia, ale w diecie należy uwzględnić również wodę bogatą w minerały. Dlaczego odpowiedni poziom mineralizacji wody jest ważny? Zawartość magnezu pozytywnie wpływa na serce i układ naczyniowy, odpornościowy i mięśniowy, a także na prawidłowy metabolizm i rozwój płodu. Wapń wspomaga układ kostny. Wodorowęglany pomagają osobom cierpiącym na nadkwasotę, ich dostarczanie w okresie dużego wysiłku jest korzystne dla zdrowia. Sód odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, siarczany pomogą w stanach dróg moczowych.
Dlaczego warto pić wodę mineralną?
Organizm bardzo dobrze przyswaja składniki mineralne obecne w wodzie. Dzienna dawka spożycia wody uzależniona jest od wieku i stanu zdrowia. Wśród wszystkich dostępnych wód na rynku najodpowiedniejsza w codziennej diecie jest woda źródlana niskozmineralizowana. Taką wodę możemy pić bez ograniczeń. Najbardziej wartościowe dla zdrowia są wody wysokozmineralizowane, jednak nie wszyscy mogą je pić. Należy po nią sięgać zwłaszcza kiedy jest gorąco i podczas wysiłku fizycznego, ponieważ wtedy tracimy minerały. Profilaktycznie możemy spożywać wody średniozmineralizowane. Korzystanie wpływają na przebieg procesów trawiennych. Należy pamiętać, że woda służy głównie do nawodnienia organizmu i nie należy z niej rezygnować na rzecz słodkich soków.
Woda ma niezwykłe właściwości fizyczne i chemiczne. Więcej szczegółów sprawdź na DarNatury.pl