Sernik zebra z kakao
Składniki:
Ciasto:
165 g mąki pszennej
80 g masła
70 g cukru pudru
2 żółtka
Masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
150 g cukru
50 g stopionego i ostudzonego masła
4 jajka + jedno białko z ciasta (drugie niestety do niczego nam się nie przyda)
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie przyprawa do sernika
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Spód wyklejamy ciastem.
Ser, stopione masło, przesiane mąki, cukier oraz przyprawę do sernika miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz białko.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na środek ciasta naprzemiennie wylewamy po 2 łyżki masy białej i z dodatkiem kakao.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° i pieczemy ok 70-85 minut ( do chwili aż całość będzie ścięta).
Wierzch możemy według upodobania polać polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem.