Przepisy w diecie W.Lutza

15 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przykładowe przepisy:

Omlet z pomidorami i cebulą
Składniki: 2 jajka, 2 pomidory, 1 cebula, łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu, ¼ szklanki mleka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, podsmażyć wraz z obraną i pokrojoną grubo cebulą. Jajka umyć, wbić do miski, dodać mleko, przyprawić solą i pieprzem, roztrzepać. Do ubitych jajek dodać podsmażone pomidory, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wlać jajka z dodatkami. Smażyć na dużym ogniu 3-4 min, aż spód się lekko zrumieni.
Jajka po benedyktyńsku
Składniki: 4 bardzo świeże jajka, 100 ml białego wytrawnego wina lub octu słodowego (ewentualnie jabłkowego czy octu z białego wina), 4 plastry bekonu, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Do garnka o wysokości ok. 20 cm nalać do połowy wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet. Zmniejszyć płomień, tak, by woda z octem była na granicy wrzenia. Wbijać jajka po jednym, delikatnie przegarniając wodę wokół łyżką. Obgotowywać jajka przez około 2-3 min. Białko powinno być wokół ścięte, żółtko ma pozostać półpłynne. Wyjąć jajka po jednym łyżką cedzakową. Ułożyć na podsmażonych plastrach bekonu. Posypać szczypiorem.
Jajko sadzone na szparagach
Składniki: pęczek zielonych szparagów, 2 jajka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżki masła, dodatki do wyboru: tarty parmezan lub correggio, szczypiorek, natka pietruszki, bazylia.
Przygotowanie: Zielone szparagi umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać 2/3 długości od końca, ugotować na parze lub w małej ilości wody. Odcedzone szparagi polać roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na talerzu z  jajkiem sadzonym, przyrządzonym na maśle. Posypać szczypiorkiem, tartym parmezanem lub serem correggio.
Mintaj w warzywach
Składniki: 2 filety z mintaja, 2 pory, 2 marchewki, 2  łyżki oleju, biały pieprz, 20 dag pieczarek, szklanka rosołu, cytryna, nasiona słonecznika, koperek.
Przygotowanie: Pory pokroić na talarki, a marchewkę na cienkie plasterki. Pory włożyć do osolonego wrzątku. Podsmażyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Przesmażyć marchewkę, podlać wodą, dusić 5  min. Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Połowę porów wymieszać z marchewką i przełożyć do formy żaroodpornej. Ułożyć w  niej filety. Przykryć mieszanką porów z pieczarkami. Posypać nasionami słonecznika. Zapiekać 20 min. Gotowe danie posypać koperkiem.
Pierś kurczaka pieczona w folii
Składniki: 2 duże piersi kurczaka, marynata: sos worcestershire, sól z ziołami śródziemnomorskimi, pieprz, odrobina oleju z pestek winogron.
Przygotowanie: Marynatę wymieszać. Piersi kurczaka włożyć do foliowej torebki, wlać marynatę. Szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na 24 godz. Każdą z piersi oddzielnie owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze. Na dno formy wlać odrobinę wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 250o C i piec ok. 30-40 min.
Kurczak w sosie curry
Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka, 50 g masła, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 cebule, 15 g curry, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3  lub więcej ząbków czosnku.
Przygotowanie: Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać czosnek i udusić razem na maśle nie rumieniąc. Po przestudzeniu dodać jogurt, curry i koncentrat pomidorowy. Umyć piersi z kurczaka i pokroić na kawałki. Zalać przygotowanym sosem curry i dostawić na 1 godzinę w  chłodnym miejscu. Następnie dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Dorsz pieczony z zieloną pietruszką
Składniki: 2 filety z dorsza, 2 pęczki natki, 3 ząbki czosnku, 5  łyżek oleju, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: Filety oczyścić, opłukać i osuszyć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać natkę, czosnek, olej i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę mieszanki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Następnie ułożyć warstwę ż ryb, a na niej drugą warstwę mieszanki. Naczynie wstawić do lodówki na 60 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, wstawić naczynie z rybą i piec około 20 min.
Kotleciki w sosie musztardowym
Składniki: 8 kotlecików jagnięcych, 100 ml wywaru (może być z kostki), 200 ml śmietany, 5 łyżek musztardy francuskiej, 4  łyżki oleju, 4 łyżki mąki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i  smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu wylać. Mięso zalać wywarem i dusić ok. 10 min. Dodać śmietanę i dusić następne 10 min. Dodać musztardę, wymieszać, żeby ją dobrze rozprowadzić, gotować jeszcze 2-3 min.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1-2 żółtka, 1  cebula, 1 łyżka granulowanego czosnku, 2 łyżeczki suszonej papryki chili, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka przyprawy Magi, 1 łyżeczka pieprzu czarnego. Sos: 1 cebula, 6 ząbków czosnku, 2 puszki pomidorów, 2  łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 2 łyżeczki suszonego chili, 300ml bulionu warzywnego, 5 łyżek oleju.
Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, granulowany czosnek, paprykę chili, Magi, pokrojoną drobno cebulę, żółtka, wszystko razem dokładnie wymieszać. Formować klopsiki i wstawić je do lodówki na czas przygotowania sosu. W garnku rozgrzać olej i  podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać 2 puszki pomidorów, sól, pieprz, suszone chili, granulowany czosnek, wszystko razem doprowadzić do wrzenia po czym dodać bulion warzywny. Gotować na małym ogniu ok 15 min.,  wrzucić klopsiki. Zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu gotować ok 25 min.
Kapuśniak z kiełbasą
Składniki: 1,5 l bulionu z kostki, 50 dag wędzonej kiełbasy, 2  cebule, olej, 5 ziemniaków, kilka suszonych grzybów, namoczonych, 2  marchewki, 30 dag kiszonej kapusty, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka mąki,2-3 pomidory, sparzone bez skórki.
Przygotowanie: W dużym rondlu zagotować bulion. Kiełbasę pociąć w grube plastry. Cebule obrać, posiekać, zeszklić wraz z grzybami na oleju. Włożyć kiełbasę, podsmażyć razem. Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i  pokroić. Do gotującego się bulionu włożyć warzywa i gotować aż zmiękną. Kapustę odcisnąć, poszatkować, włożyć do zupy, gotować 30 min. Pod koniec gotowania włożyć kiełbasę z cebulą i grzybami oraz rozdrobnione pomidory. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Wlać do garnka i wymieszać.
Zapiekanka z warzyw
Składniki: 2 pomidory, 1 cukinia, 3 jajka, 1,5 szklanki śmietany, masło, 3 ziemniaki, 1 czerwona papryka, 0,5 cebuli, 0,5 bakłażana, sól, biały pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: Obrać cebulę i ziemniaki. Wszystkie warzywa pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Ziemniaki potrzebują więcej czasu niż pozostałe warzywa, po zdjęciu z patelni powinny być juz prawie dobre do jedzenia. Naczynie żaroodporne posmarować  masłem. Warzywa ułożyć w warstwy. W  osobnej miseczce wymieszać śmietanę i jajka, doprawić solą i białym pieprzem. Sos wylać na warzywa. Włożyć do piekarnika (150°C) na ok.30 min. Przed końcem pieczenia można posypać odrobiną startego selera.
Pieczona cukinia
Składniki: 1 cukinia, 2 szklanki posiekanych pomidorów, bazylia, oregano, tymianek do smaku, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1  łyżeczka soli, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1,5 szklanki twardego żółtego sera.
Przygotowanie: Pomidory i cukinie ułożyć przemiennie warstwami w  naczyniu o pojemności ok. 3 l. Posypać przyprawami, polać kwaśną śmietaną i posypać żółtym serem. Przykryć i piec przez 10 min. w  wysokiej temperaturze. Po upieczeniu pozostawić na 2 min. w wyłączonej kuchence.
Dodała: Marta