Dieta kobiety nowoczesnej – co wybierać, aby czuć się młodo i zdrowo?

9 stycznia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Nowoczesność, czy tradycja? Wydawać by się mogło, że są to dwa zupełnie przeciwstawne pojęcia. Mówi się, że nowoczesna kobieta to ta zabiegana, aktywna, niezależna i twardo stąpająca po ziemi. To kobieta idąca z duchem czasu i podążająca za zdrowym trybem życia. Czy to oznacza, że kobieta nowoczesna nie docenia jednak tradycji?

Kobieta nowoczesna wie, co wybierać i jakich wyborów dokonywać, aby dostarczać sobie i swojej rodzinie codziennie zdrowych i dobrej jakości produktów. Stara się ograniczać czas spędzony na zakupach do minimum, mimo, iż studiuje etykiety produktów, by sięgać po to, co najlepsze. Niewątpliwie ułatwieniem dla codziennych, szybkich wyborów jest symbol wysokiej jakości umieszczony na produktach – np. certyfikat QAFP. O tego typu wyrobach można dowiedzieć się z przeróżnych kampanii informacyjno-promocyjnych. Jedną z ostatnich, jest program, który ma rozpowszechniać wiedzę o wędlinach wytwarzanych w systemie jakości QAFP. Kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha to trzy produkty promowane w kampanii. Nie bez przyczyny! Kiełbasy te pochodzą ze sprawdzonego surowca z wiarygodnej certyfikowanej hodowli, a sposób ich wytwarzania – kontrolowany jest na każdym etapie. Kobieta nowoczesna, która chce odżywiać się zdrowo, doskonale wie, na jakie produkty stawiać i z jakich mięs komponować codzienne dania, aby zachować tradycję smaku i nowoczesny nurt kulinarny.

Dobra jakość produktu, to zdrowy wybór. A zdrowie, to siła i witalność. Nic więc dziwnego, że tak wiele kobiet sięga po nowoczesne przepisy, które bazują na tradycyjnych produktach. Ciekawym i bardzo oryginalnym pomysłem, może być wykorzystanie certyfikowanych kiełbas, jako dodatku do wytrawnych tart, czy jako uzupełnienie dań obiadowych. Wśród propozycji twórców kampanii znalazły się trzy przepisy na: Jajko Niespodziankę, a więc smażoną podwawelską ekstra w jajku na miękko z czarnym pieprzem i tymiankiem, Pieczeń Wereszczaka – pieczoną żywiecką z duszonymi ziemniakami w sosie maślano korzennym z czerwoną cebulą i miodem pitnym, a także Kanapkę Maillarda (Przypiekankę chlebową), czyli przypiekany chleb na chrupko nadziewany omletem, sprażoną suchą kiełbasą krakowską, podany z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem w miodzie. Więcej szczegółów dotyczących kampanii można znaleźć na stronie www.odadojakosci.pl.