Truskawkowa konfitura na ostro
Artykuł zewnętrzny
Proporcje na (mniej więcej) 4 słoiczki
1 kg truskawek
1,5 g zielonego pieprzu
obrana skórka z dwóch cytryn
35 dag cukru żelującego
70 dag cukru
Umyte i osączone (ew. pokrojone w duże kawałki) truskawki zasypujemy cukrem (tym zwykłym) i odstawiamy. Gdy puszczą sok zlewamy go i gotujemy (sok) z pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i odcedzamy połowę pieprzu. Następnie sokiem zalewamy truskawki, gotujemy i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy sok, dodajemy cukier żelujący, skórki z cytryn – mieszamy. Zalewamy truskawki i gotujemy 3 – 5 minut.
Wyjmujemy skórki i odstawiamy konfiturę do następnego dnia.
Gotujemy i gorącą przekładamy do słoików.