Gruzińska fasolowa zupa Lobio – tradycyjny przepis

Avatar photo
3 listopada 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Jesień to czas który większość z nas chciałaby spędzić w domu pod ciepłym kocem. Coraz niższe temperatury, deszcz czy niskie ciśnienie źle wpływają na nasze samopoczucie. Wracając z pracy lub szkoły myślimy jedynie o tym aby rozgrzać się i zjeść coś ciepłego. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest zupa. Najlepiej złożona z kilku prostych składników i szybka do przygotowania. Taka właśnie jest gruzińska zupa Lobio – idealna na jesienny lunch. Sprawdź nasz przepis!

Gruzińska zupa fasolowa Lobio

Składniki:

0,7 kg czerwonej fasoli

250 ml soku z granatów (może być świeżo wyciskany lub gotowy bez dodatku cukru)

5 ząbków czosnku

1 cebula (biała lub czerwona)

2 duże marchewki

2 ostre papryczki

4 listki laurowe

natka pietruszki

50 g orzechów włoskich

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę zalej wodą, dodaj listki laurowe i pozostaw na całą noc. Rano odcedź i ponownie włóż do naczynia z wodą. Gdy fasola będzie miękka przerzuć ją do garnka i zagotuj. Następnie gotuj przez 4 godziny ciągle mieszając. Jeśli fasola będzie zbyt gęsta dodaj wody. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę i marchewkę. Wszystko podsmaż na oleju. Orzechy lekko zarumień na patelni. Następnie do gotującej się fasoli dodaj wszystkie warzywa oraz przyprawy i wlej sok z granatów. Na koniec posyp pietruszką i wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Przelej zupę na talerz i udekoruj papryczką. By podkreślić smak dania podaj z czerwonym winem Marani Telavuri.

Smacznego!

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.